Slovenija (foto:EPA-EFE/ZIGA ZIVULOVIC JR) -
Ekipa od 12 članova pružiće sve od sebe da pomogne narodu Slovenije u saniranju posljedica katastrofalnih poplava. Trebalo bi da ostanemo tamo deset dana, ali smo spremni da naš boravak bude i duži ako bude bilo potrebe, rekao je to za Glas Srpske vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović nakon što je juče Savjet ministara BiH donio odluku o upućivanju dva tima civilne zaštite u Sloveniju da bi toj zemlji pomogli pri saniranju posljedica katastrofalnih poplava.
- Takođe Vlada Republike Srpske je prethodno usvojila našu informaciju da je Slovenija zatražila pomoć putem evropskog Mehanizma civilne zaštite radi otklanjanja posljedica poplava izazvanih olujnim nevremenom i velikom količinom padavina prethodnih dana i dala saglasnost da idemo tamo - rekao je Novitović, koji je vođa tima iz Srpske.

Dodao je da je rezultat slanja dvije ekipe u Sloveniju dobar primjer kako vlade Srpske i FBiH zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti na nivou BiH mogu uspostaviti dobru komunikaciju i raditi stvari na pravi način i kako zakon propisuje.

- Pomoći ćemo građanima te zemlje. Naš tim broji 12 članova. Mislim da ekipa iz FBiH broji nešto više, oko 20 članova. Timovi su formirani u skladu sa evropskim standardima. U našoj ekipi je vođa tima, njegov zamjenik, oficiri za bezbjednost i vezu, ali i operativa za mašine - rekao je Novitović za Glas Srpske i izrazio očekivanje da će već danas biti na terenu.

Novitović, koji je protekli vikend boravio u Sloveniji, naveo je da je stanje nakon poplava katastrofalno te dodao da bi prema usvojenoj odluci u Sloveniji trebalo da ostanu deset dana.

- Sa druge strane naveli smo da u slučaju potrebe postoji mogućnost zamjene ljudstva da bi tim bio funkcionalan i na raspolaganju građanima Slovenije i nakon tih deset dana. Ekipa je spremna da pruži sve na terenu što se od nas bude očekivalo - zaključio je Novitović.

Savjet ministara BiH je juče na vanrednoj sjednici donio odluku o upućivanju pomoći Sloveniji u skladu sa evropskim Mehanizmom civilne zaštite.

Sloveniju su protekle sedmice pogodile katastrofalne poplave u kojima je život izgubilo šest lica. Iz slovenačkog Institut za javno zdravlje juče je saopšteno da je na području Mežiške doline u Koruškoj došlo do širenja crijevnih zaraznih bolesti nakon poplava. Iz Instituta pretpostavljaju da je uzrok infekcije kontaminirana voda ili hrana.

Stanovništvu je preporučeno da koristi flaširanu vodu, kao i da vodu iz česme prokuvavaju i koriste isključivo za ličnu higijenu.