Preduzeće "Elektro-Hercegovina" Trebinje završilo je poslovnu 2017. godinu sa ostvarenim gubicima električne energije od 9,68 odsto, što predstavlja rekordan rezultat, rekao je Srni izvršni direktor za tehničke poslove ovog preduzeća Nebojša Rikalo.Rikalo napominje da je pozitivan finansijski efekat ovakvog procenta gubitaka u odnosu na procenat gubitaka odobren od Regulatorne agenicije za energetiku Republike Srpske veći od 350.000 KM.
On je podsjetio da su u 2016. godini prvi put poslije rata gubici spušteni ispod 10 odsto i da su iznosili 9,94 odsto ukupnog preuzimanja električne energije.
"S obzirom da su gubici električne energije direktno vezani za gubitak prihoda preduzeća i njegovo uspješno poslovanje, `Elektro-Hercegovina` je posvetila posebnu pažnju mjerama za njihovo smanjenje tako da je ostvareni stepen gubitaka rezultat izuzetne profesionalne posvećenosti svih stručnih službi preduzeća", kaže Rikalo.

Do ovog rezultata, ističe on, došlo se dosljednom primjenom operativnog plana za smanjenje gubitaka koji je podrazumijevao mnoštvo aktivnosti tehničke, organizacione i investicione prirode.
"Osim redovne aktivnosti logičke kontrole potrošnje i kontrole mjernih mjesta krajnjih kupaca na terenu s ciljem sprečavanja neovlaštene potrošnje, najveći efekat dale su strateške investicione mjere kao što su zamjena starih i neispravnih brojila, izmještanje mjernih mjesta van objekata potrošača i ugradnja brojila sa mogućnošću daljinskog očitanja", naglasio je Rikalo.
On je napomenuo da je do sada ugrađeno više od 1.000 ovakvih mjernih uređaja i da će ove investicione aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu.
SRNA