Distributivno preduzeće "Elektro-Hercegovina" u protekloj godini napltilo je gotovo sva tekuća potraživanja od potrošača, a naplaćen je i značajan dio starog duga.


Zahvaljujući modernizaciji mreže, značajno su smanjeni i distributivni gubici.
U protekloj godini dva miliona maraka uloženo je u trafo stanice i distributivnu mrežu, a efekti se već vide.
"Smanjen je broj prekida, ali i trajanje prekida u napajanju", rekao je izvršni direktor za tehničke poslove "Elektro-Hercegovine" Nebojša Rikalo.
Značajna investicija bilo je i opremanje mjernih mjesta, odnosno zamjena starih brojila i ugradnja, novih sa mogućnošću daljinskog očitavanja. U 2016. godini distributivni gubici prvi put u posljednjih 20 godina pali su ispod deset odsto, a u 2017.godini zabilježen je dodatni pad.
"Imali smo 9,68 odsto, što je zaista odlično", dodao je Rikalo.
Da je red zaveden i u sektoru naplate, potvrđuju podaci da su u prošloj godini napalaćena sva tekuća potrošnja, a izmireno je i milion i po maraka starih dugovanja.
"Stara dugovanja naplaćujemo kroz reprogram, pa je i Industrija alata gotovo u potpunosti izmirila dug. Tu su još vodovodi, opštine...", naveo je Dragan Gadža iz Sektora snabdijevanja "Elektro-Hercegovine"
Višemilionski dug bilećkog Vodovoda, koji je bio apsolutni rekorder, takođe se smanjuje, a uz posredovanje Vlade, u toku su pregovori oko pripreme dugoročnog reprograma za stari dug tog preduzeća. Domaćinstva su izmirila svu tekuću potrošnju, dok su stara dugovanja u ovoj kategoriji minimalna.

RTRS