Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da je zbog izuzetno loše hidrološke situacije “Elektroprivreda Republike Srpske” sprovela javni postupak nabavke određenih količina električne energije koje će nedostajati za snabdijevanje domaćeg tržišta.


“Nabavka električne energije vrši se prema potrebama. Ovako loša hidrološka situacija se ne pamti više decenija i zato su krajem jula donesene akdekvatne odluke”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.
On je istakao da je u toku i kapitalni remont Termoelektrane “Ugljevik”, koji može trajati 90 dana i da je i to razlog za nabavku električne energije.
“Trenutno se radi na ugradnji elektrofiltera, a investicija iznosi oko 10 miliona evra. Nakon ugradnje značajno će biti poboljšane performanse ove termoelektrane, a biće obezbijeđena kontinuirana proizvodnja električne energije u narednim godinama i smanjena emisija štetnih čestica”, dodao je Đokić.
On je podsjetio da je to sada “Elektroprivreda Republike Srpske” proizvodila dovoljne količine električne energije što je rezultovalo pozitivnim finansijskim izvještajima.
Govoreći o revizorskim izvještajima, Đokić je rekao da nema negativno mišljenje o radu Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.
SRNA