IMG-1bd00df275f719bb436cbf12c64315ef-V.jpg (160 KB)

Elektroprivreda RS danas je podijelila deset kliničkih respiratora bolnicama u Srpkoj za koje je ovo preduzeće izdvojilo 461 hiljadu KM.

Po jedan respirator biće doniran svim bolnicama, a u trebinjsku bolnicu danas je stiglo i pet respiratora u okviru akcije „Respirator za Srpsku“.

„Već na početku pandemije virusa korona shvatili smo da je važno da ERS bude socijalno osjetljivo preduzeće i pomogne zdravstvenom sistemu RS. Uz pomoć Slavena Ristića, koji je započeo akciju nabavke respiratora u RS i posredstvom Crvenog krsta iz Bijeljine, uspjeli smo danas, nakon tri mjeseca, da respirotari dođu u Trebinje. Da nije bilo diplomatskih veza srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pitanje je da li bi to bilo i sada. I dalje smo spremni da svake godine učestvujemo u nabavci medicinskih aparata za zdravstvene ustanove, jer smo svjesni da je zdravlje prioritet, da sadašnja situacija nije sjajna i da su zdravsteni radnici veoma opterećeni i pod velikim pritiskom od ponovnog širenja virusa korona“, naveo je generalni direktor ERS Luka Petrović.

On se zahvalio i zdravstvnim radnicima na hrabrosti i izdržljivosti u ovim vremenima.

Ministar zdravlja Alen Šeranić je ocjenio da je nabavka respiratora od strane ERS veoma značajna za zdravstene ustanove u RS.

„Zahvaljujem se svim društveno odgovornim kompanijama koje su omogućile da dođemo do značajne medicinske opreme. Nastavljamo aktivnosti na daljem jačanju kapaciteta i opremanja bolnica u Srpskoj. Pripremamo se za sezonu od oktobra ove do aprila naredne godine, kada očekujemo porast broja pacijenata koji će imati potrebu za respiratorima, jer ćemo imati udruženo djelovanje virusa sezonskog gripa i virusa korona“, rekao je Šeranić.

On je dodao da su posljednji dani pokazali koliko je novi virus nepredvidiv, jer se u javnosti dosta govorilo kako visoke temperature i ljeto utiču na virus, a ono što se pretpostavljalo, bez naučnog utemeljenja, da će ljeto smanjiti širenje korona virusa nije se pokazalo u praksi.

IMG_20200706_085043.jpg (195 KB)

Ministar zdravlja je kao primjer naveo istočnu Hercegovini, kada je širenje virusa u jednom od herceegovačkih firmi uslovislo porast zaraženih u Ljubinju i Bileći, čime su kapaciteti trebinjske bolnice popunjeni.

„Reorganizacijom upućujemo pacijente u bolnicu u Foču, čime smo obezbjedili zdravstvenu zaštitu stanovnicima istične Hercegovine“, istako je Šeranić.

Direktor nevesinjske bolnice Velibor Milivojević je rekao da je donacija ERS bolnicama u RS znak da samo zajedno možemo mnogo više.

„Bolnice u Srpskoj dobile su najkvalitetniju opremu, zdravsteni radnici opremu na kojoj će moći dobro da rade, a pacijenti bolju zdravstvenu zaštitu“, istakao je Milivojević.

Ministar Šeranić danas će sa gradonačelnikom Trebinja i načelnicima svih hercegovačkih opština razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Hercegovini, koja je pogoršana posljednjih dana, a u trebinjskoj bolnici prisustovaće dodjeli još dva respiratora od šefa EU u BiH Johana Satlerea.

„Respiratori za Srpsku“

Akcija „Respiratori za Srpsku“, u kojoj je kupljeno 50 respiratora za bolnice u RS, završena je danas.

Aleksandar Savić predstavnik organizatora akcije je naveo da je danas podijeljelno po pet respiratora za trebinjsku i bolnicu u Istočnom Sarajevu, kao i jedan respirator za bolnicu u Foči.