U Republici Srpskoj prošle godine otkriveno je 766 slučajeva neovlašćene potrošnje električne energije, što je za 34 odsto manje nego 2015. godine kada je otkriveno 1.149 slučajeva krađe struje, potvrđeno je Srni u "Elektroprivredi Republike Srpske" /ERS/.

U ERS-u ističu da je razlog smanjenja neovlašćene potrošnje rezultat preventivnih mjera i pojačanih aktivnosti elektrodistribucija u otkrivanju i sprečavanju krađe električne energije.
"U Republici Srpskoj i dalje dominiraju tradicionalni načini neovlašćene potrošnje, gdje se struja troši mimo mjernog uređaja ili onemogućavanjem ispravnog mjerenja. Od ukupnog broja utvrđenih neovlašćenih potrošnji, u 38 odsto slučajeva riječ je o samouključenju", navode u ERS-u.
U preduzeću dodaju da se oko 10 odsto od ukupnog broja otkrivenih neovlašćenih potrošnji odnosi na slučajeve neovlašćene potrošnje omogućene djelovanjem na mjerne uređaje.
Za neovlašćenu potrošnju u prošloj godini obračunato je 8.123.108 kilovat-časova električne energije.
Zbog krađe električne energije prošle godine je podneseno 366 krivičnih prijava.

Govoreći o situaciji u Hercegovini, izvršni direktor za tehničke poslove "Elektro-Hercegovine" Nebojša Rikalo ranije je Srni potvrdio da neovlašćena potrošnja i dalje predstavlja uzrok najvećeg dijela netehničkih gubitaka i naglasio da će ubuduće prioritet biti sprečavanje takvih pojava.
"Najveći efekti očekuju se od kvalitetne kontrole /logičke kontrole potrošnje i kontrole mjernih mjesta na terenu/ koja daje dobre rezultate, a ne zahtijeva znatna finansijska sredstva, ali i strateške investicione mjere izmještanja mjernih mjesta kupaca, čiji će kontinuitet biti nastavljen sa posebnim osvrtom na potrošače i grupe potrošača izabranih na osnovu logičkih kontrola stručnih službi preduzeća", rekao je Rikalo.
Srna