Elektrotehnički fakultet organizovao besplatnu pripremnu nastavu za 60 polaznika

Na Elektrotehničkom fakultetu /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu tokom ove sedmice realizuje se besplatna pripremna nastava iz matematike za buduće brucoše, a prijavljeno je 60 polaznika.


Prodekan za nastavu ETF-a Srđan Lale rekao je Srni da ovaj fakultet više od deset godina organizuje pripremnu nastavu, a u proteklih nekoliko godina je besplatna.

Lale je naveo da su se svršeni srednjoškolci u ranijem periodu prijavljivali, ali da ukoliko i dalje ima zainteresovanih, mogu da se prijave.

“Cilj nam je da djeci što više pomognemo da obnove gradivo, kako bi se što bolje pripremili za prijemni ispit iz matematike koji će biti održan u ponedjeljak, 26. juna u 9.00 časova”, rekao je Lale.

On je napomenuo da je pripremena nastava počela juče i traje do petka, 23. juna, u periodu od 9.00 do 14.00 časova, a u subotu, 24. juna, biće testiranje na kojem će polaznici imati priliku da provjere znanje.

“Sa maturantima rade naši profesori i asistenti. Od ove godine smo omogućili i onlajn sistem praćenja pripremne nastave i to je dobro za one maturante koji nisu u prilici da budu ovdje dok traje nastava pa je mogu pratiti od kuće”, istakao je Lale.

On je dodao da i ove godine vlada veliko interesovanje, te da pripremnu nastavu uživo prati 50, a onlajn 10 budućih brucoša.

Lale je rekao da su prijave za upis na ETF u toku, a osim prijave u studentskoj službi, budući studenti to mogu da učine i onlajn putem aplikacije /https://estudent.ues.rs.ba/ koja je dostupna na stranici fakulteta, ali i ostalih članica Univerziteta.

Lale je naveo da imaju studenate koji su se prijavili onlajn putem, te da su onlajn priajve moguće do subote, 24. juna.

Lale je naveo da na ETF-u postoje tri studijska programa – Automatika i elektronika, Elektroenergetika i Računarstvo i informatika, a ukupno je odobreno 90 budžetskih mjesta.

“Od toga, 35 mjesta na Računarstvu i informatici, 30 na Automatici i elektronici i 25 na Elektroenergetici. Osim toga, imamo i pet mjesta za samofinansirajuće studente na Računarstvu i informatici, kao i tri za strana državljana”, istakao je Lale.

On je napomenuo da je od ove akademske godine u planu da bude pokrenuta nastava i na engleskom jeziku za studente iz Indije, te da su usvojeni studijski programi.

“U ozbiljnim smo pregovorima da dovedemo te studente ovdje, kao što to već radi Medicinski fakultet u Foči i još nekoliko članica Univerziteta. Inicijativa je veoma dobrodošla, a podržana je od Univerziteta i resornog ministarstva”, istakao je Lale.

Lale je pozvao sve koji imaju afinitete prema tehničkim naukama i elketrotehnici, da upišu ovaj fakultet.

“Jedna od glavnih prednosti ETF-a je trend zapošljavanja, po okončanju studija, jer uvijek nedostaje inženjera elektrotehnike, posebno u IT sektoru koji je sada u velikom razvoju. Osim brzog zaposlenja, posao inženjera je dinamičan, nudi mnogo pogodnosti kroz usavršavanje, putovanja i sve su to preporuke zašto da budući brucoši upišu ovaj fakultet”, naveo je Lale.

On je ukazao da su na ETF-u, na oko 90 odsto predmeta, osim predavanja, obavezne i laboratorijske vježbe, praktični rad, te da se mogu pohvaliti bogatim laboratorijskim resursima.

“Osim što studenti moraju, da bi položili ipsit, da urade laboratorijske vježbe, oni često i u vannastavnim aktivnostima rade u laboratorijama, gdje se izrode određene ideje koje predstavljaju na festivalima nauka. Nedavno smo bili na festivalu nauke u Banjaluci i naši studenti sa treće godine su predstavili projekat `pametni automobil`, kojim se može upravljati preko mobilne aplikacije na telefonu”, istakao je Lale.

Magdalena Zarić iz Trebinja koja učestvuje na pripremnoj nastavi iz matematike, smatra da će ovo biti za nju korisno kada je riječ o polaganju prijemnog ispita, jer profesori, kako kaže, nude veliko znanje.

Ona dodaje da je izabrala Elektrotehnički fakultet jer ima afinitete prema matematici i prirodnim naukama.

“Odabrala sam Elektrotehnički fakultet na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu jer su moji brojni profesori iz srednje škole završili studije upravo ovdje. Pričali su mi o fakultetu i njegovim kvalitetima, a smatram i da bi mladi trebalo da upisuju fakultet u našoj državi i ostaju ovdje”, istakla je Zarićeva.

Andrea Ilić iz Istočnog Sarajeva rekla je da je ovo veoma korisno jer obnavljaju gradivo iz srednje škole, a ETF je odabrala, jer je, kako kaže, veoma uspješan fakultet.

“Imam drugove i drugarice koji su završili ETF u Istočnom Sarajevu i nakon okončanja studija, brzo su se zaposlili i veoma su uspješni u poslu kojim se bave”, istakla je Ilićeva.