U okviru druge naučne konferencija „Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne i Huma“ večeras su u Muzeju Hercegovine priređene promocije nekoliko, za ovu oblast, itekako značajnih knjiga.


Najprije je priređena promocija zbornika radova Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne i Huma nastalih na prvom naučnom skupu koji je održan u Andrićgradu.

“U tri tematske cjeline, jezik, istorija i književnost okupili smo eminentne naučnike kao i istoričare jezika i književnosti koji su istražili nove teme problematizovali i artikulisali pitanja koja su od posebnog značaja za srpski nacionalni identitet koji se u proteklom periodu krivotvori i tendenziozno tumači”, kaže Zorica Nikitović, profesor Filozofskog fakulteta Banjaluke i jedan od urednika ovog izdanja.

Prema njenim riječima naučnici su u službi istine i na tom putu pokušavaju da se fokusiraju na interdisciplinarne pristupe kako bi na najbolji način dali novu svjetlost na ovaj istorijski period.

O zborniku su govorili akademik Jasmina Grković-Mejdžor sa Filozofskog fakulteta Novi Sad, doktor Srđan Rudić sa Istorijskog instituta Beograd i profesor Zorica NikitovićFilološki fakultet Banja Luka.


Večeras je održana i promocija izdanja “U znaku velikih jubileja”, u organizaciji Centra za crkvene studije, Međunarodnog centra za pravoslavne studije i Centra za Vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu. Na promociji izdanja su govorili profesor doktor Zorica Nikitović, docent doktor Kristina Mitić i profesor doktor Dragiša Bojović.

“U centru pažnje imali smo sljedeće oblasti, „Srpska kraljevstva u srednjem veku“ povodom osam vekova srpske državnosti. Predstavili smo i Tematski broj časopisa Crkvene studije “Sveti Sava i osam vekova Srpske crkve“ a povodom povodom osam vijekova od autokefalnosti a priredili smo i Zbornik „Božidar Vuković i srpska knjiga u Veneciji“ povodom pet vekova srpske knjige u Veneciji”, rekao je profesor Bojović.

Predstavljanje Zbornika i promocija izdanja upriličeno je zahvaljujući saradnji Organizacionog odbora naučnog skupa “ Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne i Huma“ i Muzeja Hercegovine u Trebinju.

RT