Zgrada trebinjskog Srednjoškolskog centra u narednih dvadesetak dana dobiti novu fasadu, preko projekta Energetske efikasnosti.


Projekat je, kako je precizirao gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, vrijedan preko 450.000 maraka, u čemu Vlada RS učestvuje sa oko 200.000 KM, a ostatak će biti nadomiren iz Budžeta Grada Trebinja.
„Rekonstrukcija fasade će podrazumijevati kompletnu hidroizolaciju svih krovnih površina, pošto zgrada ima uglavnom ravan krov, a izvršićemo i zamjenu otvora u PVC stolariju tamo gdje to ranije nije rađeno, a već se radi energetska fasada, odnosno, postavlja se 5 do 8 cm debljine stiropol fasada zbog dobre izolacije koja se više praktikuje od staklene vune za školske objekte“, precizirao je Petrović.
On kaže da se dovršetak poslova ne očekuje do početka školske godine, ali će svakako biti okončani za dvadesetak dana.
To znači da ćemo dobiti kompletno upakovan energetski objekat, čime će se smanjiti troškovi hlađenja, ali naročito grijanja u učionicama sve tri škole, čija se tri kotla za nalaganje uglja takođe planiraju rekonstruisati.
Petrović je precizirao da se već radi na rekonstrukciji dva kotla na ugalj, a treći će se kasnije doraditi.
„Do seprembra će dva kotla na kojima se radi biti u funkciji, a treći će biti rekostruisan do kraja ove godine, odnosno, prvog polugodišta, ali se nedostatk jednog kotla neće osjetiti, jer sistem grijanja radi tako što se kotlovi koriste naizmjenično u sistemu grijanja svi škola“, objasnio je Petrović.