Episkop Joanikije - Foto: SRNA
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je blaženopočivši umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije naročito dubok trag ostavio u svojoj Hercegovini sa kojom se sjedinio i da je ulio hrabrost Hercegovcima kada je trebalo braniti ovu svetu zemlju.

- Kao što ga prima ova hercegovačka napaćena zemlja, tako ga je primilo srce svakog napaćenog Hercegovca Srbina i tu će da ostane - rekao je episkop Joanikije u besjedi na groblju manastira Tvrdoš gdje je danas sahranjen umirovljeni vladika Atanasije.

On je istakao da je vladika Atanasije po svemu bio poseban i naročit, ali blizak svima, a njegova riječ oštra i istinita, ali puna ljubavi.

- Nosio je duh svoga duhovnog oca Justina ćelijskog i svetog Nikolaja. Nadamo se da se i on njima pridružuje i da se pridružuje svome sabratu Amfilohiju sa kojim je bio nerazdvojan - rekao je vladika Joanikije.

On je naglasio da je episkop Atanasije od svog naroda tražio samo da budu ljudi Božiji i da budu slobodni.

- Boljeg pedagoga, vaspitača i profesora nismo mogli sresti i nismo sreli u životu. Neka ga Gospod nagradi za njegovu ljubav, za njegovu žrtvu. Danas ispraćamo našeg vladiku Atanasija, našeg Tasu, osjećamo veliki bol zbog rastanka, ali se molimo Bogu da mu da vječni pokoj - poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.