Srbi su kroz sva burna vremena istorije njegovali duhovne i kulturne vrijednosti koje im je zavještao Sveti Sava, istakao je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljanski-nikšićki Joanikije, blagosiljajući večeras Svetosavsku akademiju u Bijelom Polju.

Episkop Joanikije  (Foto:in4s.net) -

- Tako smo utvrđivali svoje jedinstvo zasnovano na Jevanđelju i izgrađivali prepoznatljivi srpski identitet. I danas, okupljeni oko naših svetinja i svetitelja, slijedimo zapovijesti Svetog Save da, čuvajući čistotu i ljepotu svete pravoslavne vjere, udostojimo se zvanja vjernih sinova i kćeri Oca našega nebeskoga - rekao je vladika Joanikije.

Episkop je naglasio da se proslavljajući Savindan istovremeno proslavlja osam vijekova od krunisanja po pravoslavnom obredu kralja Stefana Prvovjenčanog, koga je Sveti Sava vjenčao na kraljevstvo u manastiru Žiča 1220. godine.

- Prije osam vijekova mi smo sa punim dostojanstvom ušli u zajednicu prosvećenih pravoslavnih naroda i uglednih država tadašnjeg civilizovanog svijeta. Kada se osvrnemo unazad na protekle vijekove divimo se stvaralačkoj energiji kojom nas je osjenio Sveti Sava, a koja je podigla svetitelje, mudrace, velike ljude od znanja i pera, vitezove Hristovog krsta i rodoljublja od Kosova do Mojkovca i Kajmakčalana, od Jasenovca do mučeničkih Košara - naglasio je vladika Joanikije.

Na Svetosavkoj akademiji u Bijelom Polju izveden je bogat duhovno kulturni program u kojem su učestvovali crkveni horovi, dramski umjetnici, narodni guslari i djeca iz škola vjeronauke.