Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan - Foto: SRNA
 
Episkop pakračko-slavonski Jovan ocijenio je da su litije u Crnoj Gori ujedinile Srpsku pravoslavnu crkvu i da se svuda, od Novog Sada do Dalmacije, čuo jedinstven glas: "Ne damo svetinje!".

- Mi se moramo pohvaliti da je u Slavoniji bilo okupljanja vjernika kao podrška borbi za svetinje prije svih drugih van Crne Gore - naveo je vladika Jovan, prenosi Radio "Svetigora" Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je podsjetio da je, nakon liturgije u manastiru Jasenovac, narod Slavonije pružio podršku Crnoj Gori, naglašavajući da je ova litija bila veoma značajna za sve pravoslavce u Hrvatskoj.

- Litija je prošla i ulicama Vukovara, što nije zapamćeno decenijama - naveo je episkop Jovan.

On je istakao da su litije u Crnoj Gori imale mnogo veći značaj nego što se u toj zemlji može vidjeti i da će SPC pamtiti događaje s početka ove godine.

Vladika Jovan je ukazao na veoma kvalitetne duhovne veze između Crne Gore i Slavonije kroz istoriju, ali i danas.

On je naveo da je Crna Gora bila najkomunističkiji dio Jugoslavije.

- Koliko je komunistički taj dio bio, govori činjenica da je to valjda jedina zemlja u svijetu koja je rušila ono što je u njenom grbu - naglasio je vladika Jovan.

On smatra da se Crna Gora toliko odrekla tog zavjeta, počevši od svog vrha, pa pokušavši da to spusti i do ljudi, da je uništila sopstveni grb u znak javnog odricanja od kosovskog zavjeta.

Širom Crne Gore, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji, služeni su molebani i organizovane litije nakon usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.