Episkop Sergije poručuje

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije smatra da rušenje pravoslavne crkve u Konjević Polju, koje se, kako kaže, pretvorilo u senzaciju i spektakl ludila, a u kojem niko nije pobijedio, dodatno podstiče bratomržnju između Srba i Bošnjaka.

Vladika Sergije ističe da su pravo i pravda vijekovima u raskoraku i da ono što je po pravu najčešće nije po pravdi, naročito ne onoj Božijoj kojoj je u temelju ljubav, a ne inat, interes ili dokaz premoći jačih nad slabijima.

– Rušenje Hrama Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju odvija se po pozitivnim pravnim normama, u skladu sa sudskim odlukama, ali i sa blagoslovom crkvenih i državnih vlasti. Reklo bi se, svi su rekli `da`, da bi pravo pogazilo pravdu, da bi inat nadvladao razum, da bi surovi prizori rušenja hrama u ovoj nesrećnoj zemlji dodatno podstakli bratomržnju Srba i Bošnjaka – rekao je episkop bihaćko-petrovački.

FOTO: TV PODRINJE - BIH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vladika Sergije u besjedi objavljenoj na stranici Eparhije bihaćko-petrovačke kaže da niko ne osporava činjenicu da je hram podignut bespravno, na tuđoj zemlji, bez volje vlasnika.

On smatra da je moglo drugačije, da se htjelo, da je bilo zrna ljubavi prema ovoj zemlji, prema jednom i drugom narodu, ali je trijumfovao inat, koji će poroditi sve osim dobrosusjedskih odnosa dva naroda.

– Ako je ovdje trijumfovalo pravo nad pravdom, opravdano se postavljaju pitanja hoćemo li rušiti džamije podignute na temeljima pravoslavnih hramova, takođe bespravno i mimo volje pređašnjih vlasnika? Hoćemo li rušiti zadružne domove sagrađene od ostataka porušenih manastirskih i parohijskih hramova? Hoćemo li rušiti objekte podignute na crkvenoj zemlji koje su gradili Turci, Austrougari, ali i oni u vremenu SFRJ? – upitao je vladika Sergije.

On je upitao i zašto bjelosvjetski moćnici ne nalože rušenje minareta na Svetoj Sofiji?

– Ili su možda oni izgrađeni po zakonima, u skladu sa svjetskim pravnim standardima? U tom istom carigradskom hramu danas se ne služi Sveta liturgija, već se klanjaju namazi, uči ezan, a na nama se trenira pravo kojeg, suštinski, odavno nema – kaže vladika Sergije.

On ocjenjuje da je rušenje hrama u Konjević Polju najogoljeniji simbol nesreće u ovoj zemlji – dok jedni likuju i slave, pravdajući to pobjedom prava, drugi sa bolom i tugom posmatraju nemile scene rušenja pravoslavne bogomolje čija je jedina svrha i smisao da se u njoj slavi Gospod, Otac svih, pa i nesrećnih Srba i Bošnjaka.

– Pod izgovorom prava čine nam nepravdu, pod plaštom mira uvode nas u neke nove ratove. Ako ćemo zadovoljiti zemaljsku pravdu u Konjević Polju, onda ćemo tražiti njeno ispunjenje na svakom kutku BiH, pa neka pravo caruje nad svima, a ne samo nad nekima i negdje – poručio je vladika Sergije.