Srn2022-5-12_931906_1.jpg (110 KB)

Praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca danas će u Mrkonjićima, rodnom selu jednog od najpoštovanijih svetitelja, biti obilježen svetom arhijerejskom liturgijom i kulturnoumjetničkim programom.

Svetu službu služe episkop diseldorfski i njemački Grigorije i episkop zapadnoamerički Maksim, uz sasluženje sveštenstva i monaštva naše eparhije, i prisustvo velikog broja vjernika iz Hercegovine, ali i hodočasnika iz drugih krajeva pravoslavnog svijeta.

Po završetku svete arhijerejske liturgije, kojoj prisustvuje i gradonačelnik Trbinja Mirko Ćurić, biće upriličen bogat kulturnoumjetnički program, u kojem će nastupiti folklorna društva i učenici trebinjskih škola.

Proslava u Duhovnom centru Mrkonjići počela je sinoć, prazničnom večernjom službom u crkvi Svetog Vasilija Tvrdoškog, izgrađenom na temeljima svetiteljeve rodne kuće.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetio je juče Duhovni centar u Mrkonjićima u okviru svoje prve kanonske posjete Trebinju, poručivši da je monaški život u ovom mjestu velika radost i dar Božiji.

Grad Trebinje organizovao je jutros besplatan prevoz za sav vjerni narod do Mrkonjića.