Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvao je nosioce crnogorske vlasti da u najkraćem roku otvore istinski dijalog prije nego što primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazove diobe sa nesagledivim posljedicama, a pravoslavnom narodu u Crnoj Gori je poručio da ne klone duhom i da se uzda u Boga i njegovu silu.- Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al' zube polomi - poručio je danas Episkopski savjet.ep.-savjet.jpg

Episkopski savjet pozvao je nosioce vlasti da skupe snage i, u najkraćem roku, otvore istinski dijalog da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena ovog Zakona postane izvor za ozbiljne društvene diobe sa nesagledivim posljedicama.

- Samo bi dogovor bio istinska pobjeda Crne Gore i svih crnogorskih građana - poručili su članovi Episkopskog savjeta koji čine episkopi Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke i primorske.

Arhijereji iz Crne Gore odbijaju sve optužbe da je Crkva Božija u Crnoj Gori eksponent ili ostatak bilo kakve velikodržavne ili političke ideologije.

Episkopi su potvrdili zaključke sa telefonske sjednice od 26. decembra i izrazili odlučnost da se ovoj nepravdi s kojom je Crkva suočena suprostave koristeći sve domaće pravne mehanizme, ali i obraćajući se svim relevantnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Saglasni su da je donošenje ovakvog Zakona, uz mnoga kršenja procedure i neusaglašenosti sa međunarodnim standardima, te bez odgovarajućeg dijaloga, nesumnjivo upereno protiv Pravoslavne Crkve, konkretno Srpske Patrijaršije.

Ostale tradicionalne Crkve i vjerske zajednice su, kako navode, sporna pitanja već ugovorno riješila sa crnogorskom državom, što nije omogućeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Da je to tačno potvrđuju, kako izjave najviših državnih funkcionera i pripadnika vladajuće partije, tako i diskusije poslanika te partije u crnogorskom parlamentu, naročito odbijanje crnogorskih vlasti da prihvate bilo koje rješenje ponuđenom od Crkve - istakli su episkopi.

Episkopski savjet naveo je saznanja da se vrlo slične odredbe, kojim se otima crkvena imovina u Crnoj Gori, nalaze u proceduri i pred prištinskim organima vlasti, te da je namjera da se Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske Patrijaršije oduzme pravo svojine nad drevnim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Oni su podsjetili da su danima svjedoci javnog likovanja svih nenavidnika Pravoslavne crkve i ostrašćenih novocrnogorskih nacionalista, uglavnom osvjedočenih bezbožnika, koji proslavljaju pobjedu nad Crkvom Hristovom.

"Takvi zaboravljaju drevnu istinu Svetog Pisma da Crkvu Božiju `ni vrata pakla neće nadvladati`. Mnogi su moćnici dolazili i prolazili, ali je Crkva Božija ostala i opstala", poručili su srpski arhijereji u Crnoj Gori.

Arhijereji naglašavaju da ono što se "namjerilo usvajanjem ovog Zakona i otimačinom crkvene imovine treba da posluži svojevrsnom disciplinovanju Crkve ne bi li ona prihvatila da bude sluškinja ideološko-političke matrice aktuelnog crnogorskog režima".

- Jedina "ideologija" Crkve i jedino njeno služenje kroz vijekove je bilo, i ostaće - Jevanđelje Božije i služenje Hristu Bogu našemu, raspetome i vaskrslome - podsjetili su članovi Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Episkopski savjet i svi episkopi pojedinačno izrazili su privrženost osmovjekovnoj tradiciji i ostaju do kraja vjerni kanonskom ustrojstvu Pećke/Srpske patrijaršije, podsjećajući da je svaka od njihovih episkopija nasljednica drevnih episkopija, koje je početkom 13. vijeka osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpskih i pomorskih zemalja.

Arhijereji iz Crne Gore su ukazali na potrebu sabranja u predbožićnim danima u hramovima na molitvi i da hrišćanskim dostojanstvom i odvažnošću, ne nasjedajući na provokacije onih kojima je cilj razdor među braćom, pokažu da ih crnogorski režim ni najmanje nije pokolebao niti uplašio u odlučnom nastojanju da brane svetinje i vjerska prava i slobode.

- Sve crkvene zajednice naših eparhija su slobodne da, u duhu hrišćanskog mira i bratske sloge, na prikladan način, molitveno iskazuju svoj stav protiv ugrožavanja osnovnih prava i sloboda vjernika - navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta.

Javni poziv episkopi su upotili svim policijskim snagama i njihovim starješinama, sve do predsjednika i premijera, da ne primjenjuju silu, pa čak ni nad episkopima, koji se mirno okupljaju radi odbrane i ostvarivanja svojih vjerskih prava.

- Podsjećamo ih da smo im nebrojeno puta javno saopštavali da prezir prema Pravoslavnoj crkvi, kakav se pokazuje posljednjih skoro dvije decenije, naročito projavljen u procesu pripreme i donošenja ovog sramnog zakonskog akta, može dovesti do loših posljedica za crnogorsko društvo, narušavanja mira i bratske sloge, koji su neprocjenjivo blago svakog savremenog društva - napominju srpski arhijereji.

Prema njihovim navodima, donošenje ovakvog zakona ne služi na čast i blagoslov ni onima koji su ga predložili, ni onima koji su ga izglasali i proglasili i time su svi oni koji su pravoslavni sami sebe isključili iz Pravoslavne crkve, te su stoga odlučeni od Svetih tajni.

- Nalažemo našem bogoljubivom sveštenstvu da im, po riječima Svetog Petra Cetinjskog, "nikakvoga posla crkovnoga" ne obavlja, do njihovog pokajanja, za koje se molimo - naveli su članovi Episkopskog savjeta.

Episkopskog savjeta juče je na sjednici u Podgorici raspravljao o novonastaloj situaciji u kojoj se našla Pravoslavna crkva nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojen antiustavni, otvoreno anticrkveni i diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Na sjednici nije učestvovao episkop dioklijski Metodije, vikar Mitropolita crnogorsko-primorskog, koji je zbog primjene fizičke sile policije nad njim na mostu na Đurđevića Tari 26. decembra zadržan na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Sabraća arhijereji poželjela su mu brz oporavak i povratak.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici prethodno je služen moleban Presvetoj Bogorodici, koji se služi u nevoljama i iskušenjima.