Primili smo k znanju jučerašnje saopštenje Evropske komisije iz Brisela o potrebi nastavka dijaloga između Crkve i Vlade u Crnoj Gori, a po pitanju donošenja opšteprihvaćenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, saopšteno je danas iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
Episkopski savjet SPC u CG - Foto: RTRS

- Razumjeli smo da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rješenja ovog problema, a ne da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade. Pozdravljamo zainteresovanost međunarodne zajednice za pravedno i demokratsko rješenje ovog problema, i njihovu uključenost u ove naše domaće teme - istakli su oni.

Crkva razumije, smatraju da je u nacionalnoj nadležnosti pitanje regulisanja položaja crkava i vjerskih zajednica na prostoru određene države, i to nikad niko nije dovodio u pitanje.

Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog anti-zakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nijesu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori smatra da Vlada Crne Gore posljednjim postupcima narušava duh pregovora i zatvara vrata razumijevanja i dijaloga – o čemu su, kako su rekli, detaljno izvjestili javnost u jučerašnjem saopštenju.

Jer strane u pregovorima moraju da dokažu iskrenost da su zaista spremni za iznalaženje realnog i stabilnog rješenja – a to je, po njima, novi zakonski tekst, odnosno izmjena spornih zakonskih odredbi.

Svojim dosadašnjim postupcima Vlada nije pokazala takvu rješenost, osim puke verbalizacije koja je imala za cilj odugovlačenje i opstrukciju postupka pregovora i izbjegavanje rješavanja problema, navod eiz Episkopskog savjeta.

Juče objavljena namjera Vlade da suspenduje (obustavi) primjenu Zakona – neodrživa je, antiustavna i pravno neizvjesna okolnost, naglasili su.

Ona ne vodi rješenju problema, osim što demonstrira povlačenje crnogorske vlasti pred mirnom, građanskom pobunom naroda.

Molitvene crkvene litije, koje su istovremeno i građanski protest protiv ovako donesenog Zakona – pokazale su da ovdje nije riječ o političkim, stranačkim, pa ni nacionalnim podjelama naroda, nego o čistoj borbi za vjerska prava i slobode.

Crnogorski vlastodršci uzmiču pred pritiskom naroda i međunarodne zajednice, ali opet nisu spremni da naprave korak ka rješenju.

- Mi kao Crkva Hristova, a poslije ovakve poruke Evropske komisije, još jednom pokazujemo spremnost da razgovore o Zakonu na ekspertskom nivou privedemo kraju, ali na ustavan i pravno utemeljen način. Međutim, moramo naglasiti, da nijesmo spremni da ovu važnu temu uvodimo u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje - posebno su naglasili iz Episkopskog savjeta.

Drugim riječima, smatraju da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled.

- Pred nama je vrijeme molitve i posta, uoči Petrovdana ove godine (12. jul 2020.). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucjenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmjeni zakonskog teksta. Poslije toga vremena, a u periodu predizborne kampanje – nemamo namjeru da razgovaramo o ovoj temi - ističu oni.

- Što se tiče najavljene obnove litija, pozivamo narod da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabira u molitvi i miru, na molebanima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastriskim hramovima. Rod smutnje, mržnje i zla, po riječima Gospodnjim, upravo se izgoni iskrenim i usrdnim postom i molitvom.

Kada je u pitanju litija najavljena za sutra, Nedjelju Svih svetih, 14. juna, pozivamo sveštenike i vjernike da tamo gdje litije nijesu na vrijeme prijavljene i gdje, samim tim, nijesu dobile odobrenje policije – tu treba održati samo molebane u hramu. Isto tako – tamo gdje su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mjere.

Ovo naglašavamo radi mira u narodu, čuvajući i našu braću u policiji – iako smo svjesni da su određene zdravstvene mjere zadržane samo i jedino zbog toga da bi se spriječilo održavanje litija. O ovakvoj neprincipijelnosti državnih organa već smo obavjestili sve međunarodne adrese, naveli su.

Na kraju sutrašnjeg molebana, tamo gdje litiju nije moguće održati, služašči sveštenik je dužan da obavijesti sabrani narod da se molitveni hod neće držati ulicama grada, nego u prostoru oko hrama. U tom smislu, sveštenici su dužni da za sljedeću nedjelju, blagovremeno prijave održavanje litije, po ustaljenom poretku, i to po svim parohijskim hramovima, kako bi se lakše ispoštovale vanredne mjere o vjerskim okupljanjima - poručili su iz Episkopskog savjeta i na kraju rekli:

- Umoljavamo Upravu policije i njene službenike na terenu, da zakonske propise i zdravstvene mjere primjenjuju po pravilu da je "zakon jednak za sve", te da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama.