Nagrada ovogodišnjeg Trga od ćirilice "Pečat hercega Šćepana" uručena je u Herceg Novom Njegovom preosveštenstvu umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju za knjigu "Od Kosova do Jadovna", koja je nedavno doživjela deveto izdanje.



Pozdravljajući prisutne na prepunom Trgu hercega Šćepana, arhijerejski protoprezviter hercegnovski Radomir Nikčević podsjetio je da se "Trg od ćirilice" održava već peti put u slavu srpskog jezika i pisma, kao i cjelokupne srpske kulture i duhovnosti koje je iznjedrila svetosavska i svetolazarevska Crkva Srpska.
On je za vladiku Atanasija rekao da je jedan od najvećih pregalaca, boraca na svim poljima srpskog bića, poznavalac i tumač crkvene istorije, bogoslovlja, filosofije i hrišćanske kulture uopšte, autor velikog broja knjiga, tekstova i besjeda na srpskom i na stranim jezicima.
"Naš vladika Atanasije Jevtić, nadasve slobodan čovjek koga, kako pjesnik reče, ‘sve rane njegovog roda bole’, dobitnik je ovogodišnje nagrade `Pečat hercega Šćepana`, vojvode od Svetoga Save", rekao je Nikčević.
Prema njegovim riječima, istovremeno i naporedo sa mnogim svojim obavezama, kao episkop i sluga Božijeg oltara, profesorskim dužnostima, pastirskom i naučnom radu, vladika Atanasije je, trpeći svakojake pritiske, "djelatno učestvovao u buđenju uspavane svetosavske i kosovske svijesti i savjesti srpskoga naroda".

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade navedeno je da je episkop Atanasije svojim bogoslovskim i istoriografskim djelima bitno obilježio život Srpske pravoslavne crkve u drugoj polovini 20. i u prvim decenijama 21. vijeka, a da posebno mjesto među njegovim djelima zauzima knjiga "Od Kosova do Jadovna", od čijeg prvog izdanja se nedavno navršilo tri decenije, pa se, s pravom, smatra kapitalnim djelom SPC u drugoj polovini 20. vijeka.
Zahvaljujući za ukazanu čast i dodijeljenu nagradu, episkop Atanasije rekao je da je knjiga "Od Kosova do Jadovna" nastajala iz njegovih brojnih posjeta Kosovu i Metohiji, ali i zaboravljenim srpskim stratištima po Hrvatskoj.
"Knjiga nije završena", istakao je vladika Atanasije, dodajući da je upravo objavljeno još 10 njegovih tekstova i pisama o Kosovu i Metohiji iz novijeg vremena, koji će "naći svoje mjesto u 10. izdanju".
Priznanje "Ćiriličnik" dodijeljeno je izdavačkoj kući "Unireks" iz Podgorice povodom 50 godina plodnog rada na polju informativno-kulturne djelatnosti i književnosti u istrajnoj borbi za očuvanje srpskog jezika i ćirilice.
Srna