Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je danas zaprijetio evropskim državama da će otovriti granice i pustiti sirijske izbjeglice da krenu ka Evropi.Erdogan-prijeti.jpg

– Kada kažem da ću da otvorim vrata, oni prosto pobjesne. Ne brinite, doći će vrijeme kada ćemo otvoriti ta vrata. Hajde, vi brinite o stotinama hiljada migranata – rekao je Erdogan na kanalu NTV.

Dodao je da se u Turskoj nalaze četiri miliona izbjeglica. Ako neko smatra da je turska humanitarna politika slaba, brzo ćemo uzvratiti gvozdenom pesnicom – istakao je Erdogan, prenosi Tass.

Turska je 9. oktobra pokrenula ofanzivu na sjeveru Sirije sa ciljem, kako je navedeno, da se u tom području uspostavi bezbjednosna zona u koju bi se vratile sirijske izbjeglice iz Turske.

Poslanici Evropskog parlamenta oštro su danas osudili unilateralnu tursku vojnu intervenciju na sjeveroistoku Sirije i pozvali Tursku da povuče sve svoje snage sa sirijske teritorije.

U rezoluciji koja je danas usvojena, poslanici su pozvali Evropski savjet da uvede niz ciljanih sankcija i zabranu izdavanja viza turskim zvaničnicima odgovornim za kršenje ljudskih prava, kao i da razmotri usvajanje ciljanih ekonomskih mjera protiv Turske.

Poslanici Evropskog parlamenta, takođe, predlažu da se suspenduju trgovinske preferencije u sporazumu o poljoprivrednim proizvodima i kao krajnje sredstvo suspenduje carinska unija EU-Turska.