Ernest Hemingvej (Foto: lifedaily.com) -
Na današnji dan 1899. godime rođen je američki romanopisac i novinar Ernest Hemingvej. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954. godine. Njegova djela smatraju se klasicima svjetske književnosti, pa nije ni čudo da se njegovi romani čitaju i danas.

Svoj talenat za pisanje pokazao je u srednjoj školi, pišući za školeske novine. A već sa 17 godina postao je novinar jednog uglednog lista. Tada je i sam spoznao svoj talenat pa je pisanje ubrzo postalo njegov glavni životni poziv.

Bio je veoma radoznala ličnost, volio je da putuje. Obišao je Evropu, Kinu, Afriku, Ameriku, a živio je u Parizu, Ki Vestu i Havani. Iza sebe je ostavio vanvremenska djela.

Najčitaniji od svih dijela Ernesta Hemingveja je, roman “Starac i more“ koji je i jedna od obaveznih školskih lektira. Ali svi koji uživaju u književnim klasicima dvadesetog vijeka, pročitali su i ostala djela ovog velikog pisca.

Hemingvej je bio drugačiji od drugih, publiku je privlačio njegov stil pisanja i teme kojima se bavio.

O veličini Hemingvejovog stvaralaštva svjedoče mnogobrojne nagrade poput Pulicerove i Nobelove, svjedoči i broj kupljenih i iznajmljenih romana koje je napisao.

Ipak najveća potvrda njegovog kvaliteta leži u broju knjiga i filmova koji su rađeni upravo o njegovom liku i djelu. Mnogi pisci su pisali romane posvećene Hemingveju, a jedan od najpopularnijih je i “Pariska žena“ Pola Meklejna, roman o prvoj Hemingvejevoj ženi i njihovom burnom životu u Parizu 1920-ih.

Pored najpoznatijeg romana “Starac i more“, napisao je i “Zbogom oružje“, “Imati i nemati“, “Za kim zvona zvone“ i druga. Pored pisanja, bavio se lovom i ribolovom.

Na vrhuncu karijere tijelo i um su počeli da ga izdaju. Patio je od depresije. Godine 1961. izvršio je samoubistvo, a u istoriji je ostao upamćen kao jedan od najvećih književnih stvaralaca 20. vijeka, čija djela čitaju i čitaće brojne generacije.