Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da 85 odsto domaćinstava neće imati promjena na računu za električnu energiju i istakao da cijena struju više godina nije povećavana jer je stav Vlade Srpske da ona bude najpovoljnija u Evropi i za domaćinstva i privredu.

Petrović je, povodom najave narodnog poslanika Nebojše Vukanovića da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske zbog poskupljenja električne energije, rekao da je Regulatorna agencija za energetiku ispoštovala sve procedure da bi se došlo do tarifne metodologije koja je opšte primijenjena u Evropi.

On je rekao da, od 538.000 brojila domaćinstava u Srpskoj, 85 odsto neće imati promjena na računu.

Petrović je istakao da će 1,5 procenata potrošača u Srpskoj plaćati značajnije veće račune za električnu energiju, ali ne veće od onih u okruženju.

“Januarski račun u Republici Srpskoj za iste potrošene kilovatčasove kao prošle godine biće niži dva procenta. Račun za nekoga ko troši 800-900 kilovatčasova neće biti veći jer se ove godine smanjila naknada za energetsku efikasnost. Biće povećano samo onima koji troše više od 1.000 i 1.500 kilovatčasova”, rekao je Petrović novinarima.

On je rekao je da “Elektroprivrede” isključivo radi po usvojenim dokumentima, odnosno strategiji razvoja energetskog sektora, ali i u skladu sa planom razvoja “Elektroprivrede Republike Srpske” i planom investicija.

Petrović je rekao da je “Elektroprivreda” izvršila analizu projekta i studiju za Hidroelektranu “Mrsovo” koja je jedan od traženijih projekata bivše Jugoslavije, navodeći da se sada istražuje investicija izgradnje Hidroelektrane “Mrsovo dva”.

On je dodao da je “Elektroprivreda Srpske” formirala preduzeće “Obnovljivi izvori energije” u LJubinju koje je nabavilo četiri hidrolektrane sa koncesionim dozvolama na gornjem toku rijeke Neretve, ali i pokrenula inicijativu za realizaciju projekta Hidroelektrane “Mrsovo”.

On je rekao da će “Elektroprivreda” novčano podržati projekat izgradnje Hidroelektrane “Mrsovo” ukoliko procjena investicije, studija ekonomske opravdanosti, dubinska analiza i vještačenje pokažu da se taj projekat isplati.

Petrović je dodao da Hidroelektrana “Mrsovo jedan” snage 37,3 megavata i proizvodnje 165 gigavatčasova ima isplativost za nešto ispod 10 godina.

“Prema sadašnjim cijenama, 250 evra puta tih 165 gigavatčasova, imaćete više od 90 miliona maraka prihoda godišnje na toj elektrani. Od toga će opština Rudo dobijati 650.000 KM, ali i benefit jer bi formirala preduzeće koje bi radilo na održavanju te elektrane, te zaposlila više od 60 radnika”, rekao je Petrović.