Uprava MH ”Elektroprivreda Republike Srpske”, Matično preduzeće a.d. Trebinje razgovarala je danas sa predstavnicima 12 austrijskih kompanija koji u Trebinju borave u okviru pivredne misije “Potencijali Hercegovine” .


Radi se o kompanijama koje se bave različitim oblastima interesantnim za energetski sektor, od proizvodnje i opreme za hidroelektrane, termoelektrane i solarna postrojenja, do firmi koje se bave primjenom metoda za kvalitetnije angažovanje zaposlenih.

Predstavnici eminentnih austrijskih kompanija pokauzali su interesovanje za ulaganja u elektro energetski sektor, a na današnjem sastanku prezentovali su mogućnosti saradnje i investiranja u ERS.

Sa stanovišta energetike Republika Srpska je ocijenjena kao odličan ambijent za investiranje jer su cijene električne energije za sve kupce vrlo povoljne i znatno niže u odnosu na region, istakli su delegati austrijskih kompanija koja imaju predstavništva u Srpskoj.


Uprava MH “Elektroprivreda Republike Srpske”, Matično preduzeće a.d. Trebinje predstavila je danas projekte od strateškog značaja za razvoj ERS – a, ali i Republike Srpske. Radi se o projektima koji su već započeti, ali i o planovima za gradnju novih elektroenergetskih postrojenja.

“Radi se o ekonomski opravdanim i isplativim projektima i imamo cilj da oni budu završeni u zadatim rokovima. Elektroprivreda Republike Srpske je otvorena za saradnju i spremna da svim potencijalnim investitorima na raspolaganje stavi potrebne resurse. Kada su u pitanju prirodni potencijali u Srpskoj koji se baziraju na hidropotencijalima, ali i energiji vjetra i sunca radi se o vrlo značajnim resursima koji još nisu u dovoljnoj mjeri eksploatisani”, istakao je v.d generalnog direktora MH “Elektroprivreda Republike Srpske” dr Željko Kovačević.

Nakon multimedijalne prezentacije budućih i projekta u toku, austrijski privrednici ocjenili su da postoji mnogo prostora za saradnju i najavili skore posjete.

“Elektroprivreda Republike Srpske ima dosta projekata koji su interesantni za naše austrijsko tržište i bilo je od velike koristi započeti saradnju na obostrano zadovoljstvo”, istakao je Phillippe Kupfer, trgovinski savjetnik Austrijske ambasade u BiH.

Ovo je prvi zvaničan sastanak austrijskih privrednika sa predstavnicima Elektroprivrede Republike Srpske koji je organizovala Ambasada ove zemlje, a njegov značaj je višestruk, od upoznavanja sa potencijalima austrijskih kompanija, razmjene iskustava kao i prezentacije različitih projekata ERS – a radi uspostavljanja eventualne konkretne saradnje u budućnosti.

Delegacija austrijskih privrednika obišla je i HE na Drini i HE na Trebišnjci.

Razgovori se nastavljaju i sutra kada će biti riječi o konkretnim projektima.