D4E60489-7980-4250-8349-606006F08CC4.jpeg
Stiglo je zvanično obavještenje da Njemačka odustaje od finansiranja vjetroparka Hrgud kod Berkovića. To se i očekivalo, nismo se nasekirali, sada idemo dalje za ATV kaže izvršni direktor za investicije i razvoj u ERS-u Jovica Vlatković.

"Evo došlo je do izlaska iz kreditnog aranžmana sa njemačkom Razvojnom agencijom tako da mi od danas zvanično možemo da radio na projektu samostalno, više nemamo nikakvih obaveza prema njemačkim partnerima", rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.

Kako su Nijemci odustali tako su se javili brojni strani investitori, kažu iz ERS-a. Potencijali Republike Srpske su ogromni pogotovo na njenom jugu za ATV priča portparol Elektroprivrede Ana Bokonjić Buha. Baš zato je matično preduzeće posjetila i kineska delegacija.

"Ambasador BiH u Kini Berjan posjetio je ERS sa predstavnicima kineskih kompanija koji su izrazili interesovanje za ulaganje u projekte iz obnovljivih izvora sa akcentom na vjetroelektrane odnosno konkretno na VE Hrgud. Određeni razgovori su započeti i mi se nadamo pozitivnom ishodu", rekla je Ana Bokonjić, portparol ERS-a.

Pozitivan ishod pokazao se na ostalim projektima koje Elektroprivreda Republike Srpske realizuje u saradnji sa partnerima iz cijelog svijeta,

"Sa Elektroprivreda Republike Srpske razvila je niz značajnih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, tu prednjače prije svega hidroelektrane. Uveliko teku radovi na izgradnji HE Dabar i tu je izvođač radova renomirana kineska kompanija Gezuba, takođe počeli smo i radove na izgradnji HE Mrsovo sa renomiranom turskom kompanijom NGA", rekla je Bokonjić Buha.

"Nećemo imati nikakav problem što se tiče finansiranja bilo kog projekta vjetroparka ili solarne elektrane", rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.

Osim solarnih i vjetroelektrana koje planira elektroprivreda na jugu se grade ili su već izgrađene i brojne privatne elektrane. Najveću korist od njih imaju male opštine u Hercegovini.