ERS-1320x880.jpg (124 KB)

Nakon otvorenog pisma koje je Srđan Milović pomoćnik direktora Rudnika i termoelektrane Gacko i visoki funkcioner SNSD-a uputio premijeru Radovanu Viškoviću, Luki Petroviću direktoru ERS i Petru Đokiću ministru energetike i rudarstva u kome je govorio o "krivcima" za trenutno stanje u R i TE Gacko , ali i iznio niz "optužbi" otvorenim pismom oglasila se i Elektroprivreda Srpske.

Pismo prenosimo u cjelosti.

"Kategorično odbacujemo i demantujemo niz neistina i insinuacija koje ste naveli u otvorenom pismu adresiranom na predsjednika Vlade, ministra energetike i direktora Elektroprivrede Republike Srpske, a samim tim pokazali i apsolutno nepoznavanje i nepoštovanje međusobnih odnosa Matičnog preduzeća i RiTE Gacka.

Srđane Miloviću,

Obzirom da nemate hrabrosti i poslovne kulture da dođete na sastanke na koje ste više puta pozivani zajedno sa Upravom Rudnika i Termoelektrane Gacko, prinuđeni smo odgovoriti vam na ovaj način i iznijeti argumente i činjenice o stanju u RiTE Gacko u čijim ste upravljačkim strukturama osam godina.

Nezreo je i primitivan pokušaj da manipulišete podacima i izvrćete činjenice, a sve u cilju prikrivanja stvarnog stanja i pokušaja da se opravdaju loši poslovni potezi Uprave RiTE Gacko i nađe krivac za akumulirani gubitak od čak 25,6 miliona KM , kao i dug ovog preduzeća koji se popeo na vrtoglavih 94,9 miliona, u periodu dok „ vedrite i oblačite“ u RiTE Gacko.

Naime, Uprava Rudnika i Termoelektrane Gacko već duži period nastupa jednostrano i ignorantski prema Matičnom preduzeću, ne poštuje međusobne obaveze i odnose, a ne isplaćuje ni obaveze koje ima prema MP.

Poznato je da je RiTE Gacko dugi niz godina poslovalo sa cijenom od 38 evra po megavat satu, što je činilo godišnji prihod od oko 130 miliona KM , za proizvedenu električnu energiju, a da je prijedlogom novog Ugovora o međusobnim ekonomskim odnosima taj iznos povećan za dodatnih čak 20 miliona KM.

Međutim, navika da megalomanski trošite bez ičije konsultacije i rasopoređujete novac po svom nahođenju, a posle gubitke i poslovne promašaje pravdate pismom „Držite lopova“ koje je samo ogolilo Vas lično i vaše manipulacije, ostavlja prostor da se pozovu istražni organi koji treba da ispitaju kako sa 150 miliona KM niste u stanju da poslujete pozitivno i domaćinski.

Odgovornost za poslovanje ZP RiTE Gacko snosi isključivo Uprava tog preduzeća, a ne nikakvi savjetnici!

Istine niko ne treba da se plaši! A činjenice su da je:

-Rite Gacko u 2020. godini ostvarilo prihod od čak 131 milion KM

-Na plate zaposlenih potrošilo 55 miliona KM

-Na investicije 31 milion ( i pored toga godinama niste u stanju da izvršite obavezu po zahtijevu resornog ministarstva za ekološku dozvolu, uprkos činjenici da je Matično preduzeće preuzelo značajnu investiciju na sebe, a to je izmještanje kanala rijeke Mušnice)

- Na koncesionu naknadu izdvojeno je 5 miliona KM

-ostatak od cca 60 miliona KM je utrošen na troškove održavanja postrojenja

Kako je moguće da se ne može poslovati pozitivno u ovom preduzeću ?

Postavlja se pitanje gdje ste i kako planirali utrošiti dodatnih 20 miliona za tekuću godinu? Kome ste taj plan prezentovali? Da li radnici znaju kako se i gdje troši novac ovog preduzeća?

Iako bi lične frustracije trebalo da ostavite ispred vrata upravne zgrade RiTE, u koju doduše rijetko navraćate, i otvorena pitanja rješavate za stolom, gdje im je i mjesto, drznuli ste se da zarad kojekakvih, očito političkih ambicija pokušavate da ugrozite imidž najjačeg sistema u državi, koji i sami dobro koristite.

To nek Vama služi na čast. Naše je da govorimo jezikom istine i argumenata, kao i da vodimo odgovornu poslovnu politiku koja podrazumijeva siguran i stabilan sistem, pozitivno poslovanje, nove investicije i vrijednost.

Vaše je očito da podrivate i usporavate razvoj cijelog elektroenergetskog sektora"- navodi se u otvorenom pismu ERS upućenom Srđan Milović pomoćnik direktora Rudnika i termoelektrane Gacko i visoki funkcioner SNSD-a.