Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ od 7. marta do 16. maja na berzi električne energije u Srbiji prodalo je 86.445 megavat-časova električne energije i ostvarilo prihod od 3.372.099 evra.Ostvarena prosječna cijena megavat-časa električne energije iznosila je 39 evra, saopšteno je iz ERS-a.
Ova kompanija u narednom periodu očekuje povećanje prometa na berzi električne energije, čime će berza postati još likvidnija.
"Dugoročni plan berze električne energije je da se izvrši spajanje sa mađarskom berzom električne energije, čime bi se za ERS otvorile dodatne mogućnosti za prodaju viškova električne energije na najlikvidnijem organizovanom tržištu u ovom dijelu Evrope", kažu u ERS-u.

U saopštenju se podsjeća da je ERS postala član organizovanog veleprodajnog tržišta električne energije u Srbiji s ciljem povećanja mogućnosti za trgovinu električnom energijom, prvenstveno prodajom viškova električne energije na transparentan način u skladu sa praksom i standardima EU.
"Poslovanjem na organizovanom tržištu električne energije ne postoji rizik da se ne naplati isporučena električna energija, jer finansijski kliring obavlja najveća evropska klirinška kompanija, koja upravlja rizicima i obezbjeđuje da prodata električna energija bude naplaćena", navode iz ERS-a.
SRNA