IMG-e2f3f3e14d494d51468ef1e22de0009c-V.jpg

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu poklonio je knjige učenicima srednjih škola iz istočnog dijela Republike Srpske, koji su se plasirali na 28. pepubličko takmičenje iz matematike, koje će biti održano 22. maja.

Prodekan za nastavu i preduzetništvo na Eleketrotehničkom fakultetu Mladen Banjanin rekao je da će knjige biti uručene za 37 učenika iz deset srednjoškolskih centara od Trebinja do Doboja.

Banjanin je istakao da je cilj ovog fakulteta da mladim ljudima pokaže da vodi računa o njima, njihovim uspjesima, radu i trudu, kao i da im se skrene pažnja da na ovom i na drugim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu mogu da steknu kvalitetno znanje.

IMG-5e72d35b3959434ac2d30a893dd5b3c7-V.jpg

Autor knjige „Matematička takmičenja u Republici Srpskoj“, koja je ujedno i poklonjena učenicima, i profesor matematičkih predmeta na ETF-u u Istočnom Sarajevu Vidan Govedarica rekao je da ova knjiga obuhvata prvih trinaest republičkih takmičenja iz matematike.

- Ova knjiga je napisana 2006, a objavljena 2007. godine. Sljedećih dvanaest takmičenja obuhvata nova knjiga koja će uskoro biti dostupna javnosti, za sada je štampana samo za članove Matematičkog društva. – objasnio je Govedarica ističući da se na našem prostoru ne posvećuje dovoljna pažnja nadarenim matematičarima.

On je istakao da se u razvijenim zemljama poput Rusije, Kine i SAD-a posebna pažnja posvećuje matematičkim takmičenjima jer mladi matematičari predstavljaju buduću intelektualnu elitu jedne države.

Dušan Perić, učenik Srednje škole „28. juni“ na smijeru za tehničara informacionih tehnologija rekao je da je već učestvovao na takmičenjima i da će mu knjiga koju je dobio mnogo pomoći.

- Na takmičenju bude mnogo zadataka iz gimnazije, a s obzirom na to da ja idem u srednju stručnu školu naš plan i program se ne podudara sa gimnazijskim, tako da će mi ova knjiga pomoći da se spremim za takmičenje – istakao je Perić.

Dimitrije Ignjić, učenik Srednje škole „28. juni“, smijer tehničar računarstva, takođe je istakao da mu ovo nije prvo takmičenje, iako se prvi put plasirao na republičko, i da će mu knjiga pomoći da se pripremi za predstojeće takmičenje.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović istakao je da je ideja fakulteta da se nagrade svi učenici srednjih škola koji su „imali hrabrosti da svoje znanje stave na probu, izađu iz učionica i takmiče se“.

Prema njegovim riječima, važno je cijeniti i poštovati trud i rad koji su učenici uložili za ovo takmičenje.

- Nadam se da će ovaj gest biti prepoznat i da će se što veći broj studenata upisati na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a posebno na Elektrotehnički fakultet – rekao je Popović.

IMG-ebf6ea52b3604a7709b4e6726dc00b87-V.jpg