Evro.jpg

Evropska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o finansiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona evra, a kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini u suočavanju sa rastućim cijenama i osigurati podrška energetskoj tranziciji.

Za prvu tranšu dodijeljenih sredstava od oko 63 miliona evra potrebno je usvajanje i potpis Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. Prije nego što sredstva budu isplaćena, očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o napretku u implementaciji Akcionog plana kojeg je Savjet ministara BiH usvojilo 22. decembra 2022. godine. U ovom Akcionom planu navedene su mjere koje će domaće vlasti primijeniti kako bi iskoristile sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju zemlje.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. godine. Njime se za region izdvaja ukupno milijardu evra i to pola milijarde evra trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške.

Od 70 miliona evra trenutne pomoći dodijeljenih Bosni i Hercegovini, 50 miliona evra je namijenjeno za ublažavanje efekata visokih cijena. Najugroženije porodice trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Dodatnih 10 miliona evra biće isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 miliona evra namijenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Srednjoročna i dugoročna podrška biće dostupna kroz grantove u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) EU za Zapadni Balkan. Ovi grantovi će podržati energetsku tranziciju kroz podršku izgradnji projekata obnovljivih izvora energije i nadogradnju sistema za prenos električne energije, centralnog grijanja i šema energetske efikasnosti za stare stambene zgrade. Takođe će podržati energetsku sigurnost, kroz unapređenje infrastrukture za gas i električnu energiju, uključujući interkonektore. Paket energetske podrške može biti polazna tačka za energetsku tranziciju u BiH i domaće vlasti bi trebale iskoristiti naredni period za osmišljavanje projekata kako bi u potpunosti iskoristili raspoloživa sredstva.