Domaće i strane zvijezde kao da se takmiče u tome ko će smisliti originalnije ime za dijete, pa je i “običan” svijet prihvatio ovaj trend.


Troslovna moderna i unikatna imena proširila su se brzinom svjetlosti , pa se sve češće u parkovima može čuti kako roditelji dozivaju svoje mališane imenima kao što su Nea, Mia, Noe, Vid i Leon.
Čuveni Duško Radović je zapisao: “Birajte imena za svoju djecu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica”.
Većina roditelja zaista i vodi računa o tome kako će se ime njihovog nasljednika slagati uz porodično prezime, kakav nadimak od njega može da proistekne, kako će zvučati kada ga uzviknu sa terase. Ipak, moda je moda.
Ovo su u Beogradu najpopularnija imena
Novopečeni roditelji iz Beograda svojim nasljednicima uglavnom daju kratka neobična imena, pa dječacima najčešće daju ime Lav, a djevojčicama ime Mia, kažu iz Sekretarijata za upravu, sektora statistike.
“U posljednje vrijeme se dječacima daju imena Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa. Što se tiče djevojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša – rekao je za “Blic” Jovo Samardžić, pomoćnik sekretara.

Tajna, Šećerka ili Indigo iz Novog Sada
U Novom Sadu slična je situacija kao i u Beogradu, pa će Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon vjerovatno morati dva puta da ponove svoje ime prilikom upoznavanja.
Navedena imena samo su dio bogatog repertoara neobičnih imena koja roditelji u Novom Sadu daju djeci.
Tako su budući đaci novosadskih škola Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Među neobičnim muškim imenima tu su i Feđa, Fedro, Dren, Zoi i Vid. Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.
Za nekoliko godina neće biti neobično ni kada pred vas stane djevojčica Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.
Popularna i stara biblijska imena
Mame Novosađanke biraju i stara biblijska imena poput Zilpa, a tu su i Borijela, Vasilisa, Gina, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Adiva, Gala, Mia, Nika, Alegra i Justina.
Porodični zakon kaže da matičari imaju mogućnost da odbiju želju roditelja ukoliko ime nije u skladu s moralnim ili tradicionalnim okvirima, ali takvih zahtijeva do sada u Novom Sadu nije bilo.
Estrada i novi trend – ko će djetetu dati neobičnije ime
Mladi roditelji sa srpske estrade donijeli su i novu modu – kratka i zvučna imena koja se isto izgovaraju svuda u svijetu, ali to što nisu srpska, često bode oči tradicionalistima.
Manekenka Jovana Švonja je izazvala burne reakcije pošto je ćerkici dala ime Noel, a za slično ime se opredijelila i Kristina Bekvalac koja je najavila da će dječaku dati ime Noa.
Nikola Demonja i Ana Štajdohar su prvoj ćerki dali ime Nia, što u prevodu znači “smisao”, a dječaku koji se rodio krajem prošle godine ime Lav.
Posebno maštovit bio je političar Čedomir Jovanović čija se djeca zvou Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.
(Blic)