Spajic-Milatovic-Evropa-Sad-5.jpg

Na juče održanim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, najbolji pojedinačni rezultat ostvario je Pokret Evropa sad (PES) koji je predvodio Milojko Spajić. Ovim je PES upisao treću izbornu pobjedu nad Demokratskom partijom socijalista (DPS), a sve zahvaljujući Spajiću i Jakovu Milatoviću.

Rezultati Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pokazuju da je Pokret Evropa sad osvojio 26 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, dok je na drugom mjestu lista oko Demokratske partije socijalista (DPS) sa 23 odsto.

Izbornu pobjedu proglasio je lider PES-a Milojko Spajić, ističući da neće sa DPS-om i Građanskim pokretom URA Dritana Abazovića u koaliciju.

„Ovo je velika pobjeda za Evropu sad. Od statusa vanparlamentarne stranke smo za godinu dana postali najveća stranka u Crnoj Gori, uprkos svim pritiscima. Mi smo ostvarili dobar rezultat i očekujemo što prije formiranje vlade. Razgovaraćemo sa svima koji dijele naše vrijednosti“, rekao je Spajić.

Sa druge strane, Danijel Živković koji sada predvodi DPS, tvrdi da njegova lista ima više mandata od PES-a.

„Na osnovu prebrojanih svih glasova, DPS ima 18 mandata, druga je PES sa 17 mandata što potvrđuje činjenicu da je DPS jača i od čelika. Dakle, ova koalicija je svojom snagom potvrdila političku relevantnost, bez koalicije Zajedno nema stabilne, reformske, evropske vlade“, poručio je Živković.

Bez obzira na projekcije pojedinih stranaka, svi zvanični podaci ukazuju da je PES pobjednik ovih izbora, što znači da je ovo ukupno treća pobjeda Pokreta Evropa sad nad DPS-om.

Poraz Mila Đukanovića

Samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora, DPS je doživio veliki debakl, i to na predsjedničkim izborima. Tada je dugogodišnji predsjednik i lider DPS-a Milo Đukanović doživio poraz u drugom krugu od zamjenika lidera PES-a Jakova Milatovića.

milo djukanovic.jpg

On je osvojio oko 60 odsto glasova, a Đukanović oko 40 odsto. „Vječiti vladar“ Crne Gore tako je otišao sa liderske pozicije nakon više od 30 godina, a ubrzo se povukao i sa stranačke funkcije.

Kako je naveo, došlo je vrijeme za nove lidere u DPS-u, pa je tako na čelo partije došao Danijel Živković i prvi put poveo listu na parlamentarnim izborima.

Iako DPS ima drugi najbolji rezultat, koalicioni potencijal ove stranke je drastično smanjen, zbog čega je izvijesno da neće biti dio nove vlasti.

Ovim su Spajić i Milatović ostvarili rezulat od 2:0 u odnosu na DPS, a prvi trijumf se dogodio u oktobru prošle godine.

Pobjeda na lokalu

Tada je Pokret Evropa sad koji su formirali Milojko Spajić i Jakov Milatović – ministri iz Vlade Zdravka Krivokapića po prvi put izašao na izbore.

U pitanju su bili lokalni izbori, na kojima je ostvaren nevjerovatan rezultat. Lista koju je tada predvodio Jakov Milatović osvojila je većinu u Podgorici i tako sa vlasti zbacila DPS nakon 24 godine.

Gradonačelnik Podgorica ispred PES-a postala je Olivera Injac, nakon što je Milatović ušao u predsjedničku trku.

Lokalni izbori bili su početak munjevitog uspona Pokreta Evropa sad koji se nastavio sve do parlamentarnih izbora. Spajić i Milatović sada imaju rezultat od 3:0 nad DPS-om, koji svakodnevno gubi moć.