Parlamentarna skupština EU - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je da je novo saopštenje „Gasproma“ o smanjenju isporuka gasa ukazuje na to da je prekid isporuka „plavog goriva“ moguć u svakom trenutku.

„Jučerašnje saopštenje 'Gasproma' samo ponovo ukazuje na to da treba da budemo spremni za mogući prekid isporuka gasa iz Rusije u svakom trenutku. Ne postoje nikakvi tehnički razlozi da se to uradi. Zato se držimo naše strategije da preventivno smanjimo našu potrošnju gasa“, izjavila je komesarka uoči specijalne sednice Saveta EU na nivou ministara saobraćaja i energetike.

Ona se osvrnula i na činjenicu da zemlje EU kritikuju plan Evropske komisije o smanjenju potrošnje gasa, istakavši da se „taj problem može rešiti samo putem jedinstva i solidarnosti“.
Simsonova je saopštila da su podzemna skladišta gasa u EU popunjena 66 odsto i nastavljaju da se pune.
Sa druge strane, ministar industrije i trgovine Češke Jozef Sikela je apelovao na zemlje EU da što pre usvoje mere za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa u kontekstu smanjenja isporuka „Gasproma“.
U svetli situacije sa „Severnim tokom“, cena gasa u Evropi danas je porasla iznad 1.900 dolara za hiljadu kubika.
Kako je ranije saopšteno, predstavnici zemalja EU dogovorili su hitan plan za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto koji treba da bude odobren danas na specijalnom sastanku ministara energetike EU u Briselu.
„Gasprom“ je 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.