U Trebinju je danas održana promocija Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji se finansira sredstvima Evropske unije. U okviru drugog programa naredne godine otvoriće se treći poziv za lokalne zajednice i neprofitne organizacije za finansiranje projekata sa partnerom iz Crne Gore.


Mogućnosti koje pruža spomenuti program, značaj za lokalnu zajednicu, predstavljanje do sada ostvarenih rezultata i planovi za naredni period, neke su od tema o kojima se razgovaralo sa potencijalnim aplikantima.


Opšti cilj programa je ubrzanje zajedničkog održivog razvoja prekogranične oblasti, a prioriteti programa su zapošljavanje, zaštita životne sredine i razvoj turizma, kulturne i istorijske baštine, pojasnila je šef Službe za programe teritorijalne saradnje Direkcije za evropske integracije BiH Nada Bojanić.


„Za ovaj program, u kojem su već završena dva javna poziva a u narednoj godini slijedi i treći poziv, Evropska unija obezbijedila je 8. 400.000 evra. Cilj nam je da informišemo potencijalne aplikante o mogućnostima koje pruža ova program. Otvorena je mogućnost za projekte iz oblasti zapošljavanja, turizma i zaštite životne sredine. Obavezno je da se ovi projekti sprovedu na području ovih lokalnih zajednica koje su obuhvaćene u programskoj oblasti“, kazala je ona.


Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja kazao je da ova saradnja mnogo znači opštinama i gradovima, prije svega zbog razvoja ljudskih resursa. Činjenica je da je Grad Trebinje u proteklom periodu aplicirao na više projekata, ali kada se pogleda ukupna sitacija u BiH, evidentno je da su značajna sredstva ostala neupotrebljena.


„Dešavalo se da brojni projekti ne prođu jer ne ispunjavaju uslove Evropske unije Zato smo mi smo u budžetu Grada Trebinja planirali sredstva za podršku projektima.“, kazao je gradonačelnik Ćurić.


U programu prekogranične saradnje BiH i Crne Gore IPA 2014-2020 učestvuje 56 opština u Bosni i Hercegovini i 14 u Crnoj Gori, među kojima je i Grad Trebinje, koji je u prethodnom periodu već sproveo tri projekta prekogranične saradnje sa opštinama i gradovima u Crnoj Gori.


RT