studenti.jpg (161 KB)

Na tri trebinjska fakulteta, koja rade u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u narednoj akademskoj godini mjesta ima za ukupno 101 brucoša, a na Fakultetu za proizvodnju i menadžment (FPM) počinje sa radom novi studijski program: inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija.

I na ovom studijskom programu mjesta ima za 20 studenata koji će se finansirati iz budžeta, tri koji će se samofinansirati i dva strana državljana.

„Fakutet za proizvodnju i menadžment predhodnih mjeseci vrlo ažurno i detaljno je radio da eleboraciji novog studijskog programa i poslije ispunjenih uslova i standarda po Zakonu o visokom obrazovanju, dobio je početnu akreditaciju i rješenje od resornog ministarstva. Novi studijski program rađen je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i gotovo je identičan njihovom studijskom programu. Uz podršku njihovog nastavnog kadra, kao kadra našeg Univerziteta, počinjemo rad“, kaže za RT Dušan Jokanović, prodekan za nastavu i studentska pitanja FPM.

On navodi da je studijski program inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija nastao kao procjena usklađenosti za vizijom Univerziteta u  Istočnom Sarajevu, ali i radi velikog interesa grada Trebinja za ovaj profil obrazovanja zbog nedostatka kadrova, koji bi trebali biti važan pokretač privrede u Hercegovini i šire.

Osim novog, na trebinjskom FPM budući studenti mogu birati još dva studijska programa: industrijski menadžment i industrijsko inženjerstvo za energetiku.

Na Akademiji likovnih umjetnosti mjesta ima za ukupno 16 brucoša, od kojih se po šest finansiraju iz budžeta ili samofinasiraju, a četiri mjesta su za strane državljane.

Na ovoj visokoškolskoj ustanovi i u narednoj akademskoj godini biće četiri studijska programa, slikarstvo, vajarstvo, grafika i grafički dizajn, za koje se studenti opredjeljuju nakon završene prve godine studija.

Na trebinjskom odjeljenju Poljoprivrednog fakulteta, u akademskoj 2024/2025. godini mjesta ima za 20 studenata prve godine koji se finasiraju iz budžeta, na studijskom programu agromediteranska prozvodnja.

Prijavljivanje kandidata i predaja dokumenata na fakultetima koji rade u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu je od 24 do 28. juna, a prijemni ispiti počinju 1. jula.

Na trebinjskom Fakultetu za proizvodnju i menadžment od 17. do 21. juna biće organizovana pripremna nastava iz matematike.