Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u javnim objektima u Federaciji BiH bile su lažne i imale su za cilj uznemiravanje građana, a stizale su sa veb domena u vlasništvu inostranih kompanija, saopštila je Federalna uprava policije.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

- Prema prikupljenim podacima, lica koja su upućivala lažne dojave su za registraciju mejl računa koristila veb domene koje su u vlasništvu inostranih kompanija, te se u tom pogledu za otkrivanje počinilaca koriste kapaciteti međunarodnih policijskih organa Interpola i Evropola - navodi se u saopštenju.

Iz Federalne uprave policije ističu da se protivpravne aktivnosti čije su mete institucije i javni objekti u BiH ne predstavljaju izolovan slučaj, te dodaju da na isti način dolazi do ugrožavanja rada državnih institucija u susjednim zemljama.

- Zbog navedenog, dio angažmana Federalne uprave policije odnosi se i na pravovremenu razmjenu podataka sa regionalnim policijskim agencijama, od kojih se očekuje postizanje zajedničkog rezultata - navode iz ove policijske agencije.

U saopštenju se dodaje da nadležne policijske agencije, uz nadzor tužilaštva, preduzimaju sve neophodne aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, identifikaciji i pronalasku počinilaca koji su uputili lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.