Vlada Kantona Sarajevo bi trebala uskoro usvojiti naredbe da se obustavi rad ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića, restorana, picerija, slastičarni, čajdžinica, nargila-barova, kafića i barova, diskoteka, kazina, kao i sportskih kladionica.fbih-mjere.jpg

U narednih 15 dana obustavlja se i rad kulturnih institucija, kina, muzeja, pozorišta, umjetničkih galerija i slično, kao i rad javnih bazena i kupališta.

Kako je objavljeno na stranici Vlade Kantona Sasrajevo, premijer Mario Nenadić, usmeno je dobio od direktora Federalne uprave civilne zaštite i člana Federalnog štaba civilne zaštite, da su na sjednici, koja se privodi kraju, donešene brojne naredbe u vezi sa proglašenim stanjem nesreće uzrokovane pojavom virusa korona (Covid 19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

20 naredbi

Priprema se oko 20 naredbi, a premijer Nenadić je zbog velikog interesa javnosti tražio informacije o mjerama koje se odnose na zabranu rada određenih privrednih i drugih objekata, javnih okupljanja i drugo.

Federalni štab je donio naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, obustavlja se rad svim ugostiteljskim objektima za pripremanje i prodaju hrane i pića, restoranima, pizerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, disko-barovi, čajdžinicama, kafeima.

Od sutra u 6 sati

Od naredbe su izuzeti restorani koji se bave pripremom i dostavom hrane, kao i narodne kuhinje, restorani u hotelima koji će pružati usluge samo za goste hotela, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Naredba se primjenjuje od srijede u 6 sati.