Toma Fila - Foto: Novosti.rs
Beogradski advokat Toma Fila smatra da je genocid u Srebrenici izmišljen da bi se prikrio onaj pravi koji se desio - protjerivanje Srba sa prostora Hrvatske u vojno-policijskoj operaciji u Krajini "Oluja" 1995. godine.

Fila je naveo da je Haški tribunal napravljen i osmišljen kako bi na doživotnu robiju osudio Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, a da "konce iza Haških kulisa vuku iz Vašingtona".

- Nakon što je bivšem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću izrečena "isprojektovana" drakonska kazna, ovaj sud je završio sa svojim zadatkom koji su pred njega postavili zapadni centri moći - rekao je Fila za "Glas Srpske".

On je naveo da u čitavoj toj jadnoj i nakaradnoj presudi generalu Mladiću, na svu sreću ima nekoliko dobrih stvari, a jedna od njih što se Srbija nigdje ne pominje, kao što ni pet opština iz Republike Srpske nije "zakačeno" za genocid poput Srebrenice.

Komentarišući izdvojeno mišljenje sudije Nijambe, Fila je naveo da njeno obrazloženje koje je napisano na 60 strana srpska strana treba da iskoristi i medijski propagira da bi međunarodna javnost vidjela da čitava ta nametnuta priča ima i drugu stranu.

Govoreći o posljednjoj uredbi američkog predsjednika, prema kojoj će biti sankcionisani svi sa prostora zapadnog Balkana koji ne budu poštovali međunarodne sporazume i odluke Haškog suda, Fila je naveo da Amerikanci sada hoće da zacementiraju stanje na zapadnom Balkanu.

- Na taj način se pokušava spriječiti i svaka priča i eventualna revizija svih događaja u Srebrenici, jer bi se sigurno utvrdilo kako je ta priča "naduvana". Zločina je bilo, ali ne i genocida - zaključio je Fila.