U Kino sali Doma kulture u Nevesinju sinoć je prikazan dokumentarni film „Zaveštanje“ reditelja Ivana Jovića, sastavljen od svjedočanstava ljudi koji su preživjeli genocid u „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“ u periodu od 1941. do 1945. godine.



Projekciji fima prisustvovali su reditelj filma Ivan Jović, direktor projekta Monja Jović, režiser Ana Marjanović i organizator Jelena Jerković.
Reditelj Ivan Jović rekao je da je film „Zaveštanje“ arhivsko – dokumentarni fim na kome je rađeno pet godina i snimljeno je 450 sati materijala, sa 94 neposredna svjedoka.



- Jedan broj njih prvi put govori i zato su njihova svjedočanstva jako dragocjena i to je jedna vrsta zavještanja ili testamenta, koja ima snagu i težinu i zavređuje da se pogleda i da se govori o tome, jer ćutanje je uvod do sljedeće patnje – istakao je Jović.
On je dodao da film ima posebnu težinu i snagu da se prikazuje u Hercegovini jer je narod na ovim prostorima postradao u oba rata i na najdirektniji način osjetio patnje rata.
Organizator Jelena Jerković, koja korjene vuče iz Nevesinja, naglasila je da film ni jednog momenta ne poziva na produbljivanje razlika, mržnju, religiozni ili nacionalni sukob, već nosi poruku pobjede, ljubavi nad mržnjom, života nad smrću, nade nad očajem i oproštaj nad zlom.
- Poseban akcenat i emocija ovog filma, je da su svjedoci koji su snimani predhodnih pet godina bili djeca u vrijeme ratnih dešavanja – rekla je Jerković.

Ona je dodala da se film ne poigrava sa brojkama, istorijom ili tumačenjima, već predstavlja svjedočanstvo samih žrtava koje se prisjećaju svega što su doživjeli u Drugom svjetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), kada su u vagonima smrti odvoženi u Jasenovac, jednog od najzloglasnijih logora u Drugom svjetskom ratu u Evropi u kome su postradali Srbi, Jevreji i Romi.
Projekciji filma prisustvovao je veliki broj Nevesinjaca, a sav prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe.
Radio Nevesinje