U bioskopu Kulturnog centra sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film „Pruga života i smrti – ko je bio Dušan Savović“, autora novinara Nebojše Kolaka.kolak-premijera.jpg

Već peti Kolakov dokumentarni film priča je o stradanju naroda Sedlara i Rapti u oktobru 1943. godine, ali i podvigu Dušana Savovića iz Zagore, željezničkog radnika na službovanju u Slavonskom Brodu, koji je dva vagona svojih Hercegovaca spasio od sigurne smrti u logoru Jasenovac.U njemačko-četničkoj odmazdi zbog partizanske akcije u Petrovom Dolu, u kojoj je ubijeno i osam njemačkih vojnika, dio mještana Sedlara i Rapti, odakle su bili partizanski zapovjednici, ubijen je na kućnom pragu ili obješen u Petrovom Dolu, a njih više od stotinu, među njima žena, staraca i djece, internirano je u logor u Sisku.

Nakon više od tri mjeseca zatočeništva, sudbinu hercegovačkih logoraša, izgladnjelih i bolesnih, odredio je slučajan susret i odvažnost njihovog zemljaka - Dušana Savovića, koji je zamjenom kompozicija na stanici u Slavonskom Brodu, umjesto u Jasenovac, logoraše iz Sedlara i Rapti uputio kući.

U filmu govore svedoci tih tragičnih događaja, logoraši i potomci stradalnika, te rođaci Dušana Savovića.Autor filma Nebojša Kolak kaže da ova tragična priča nadilazi događaje o kojima pripovijeda i svojevrsna je paradigma srpskog usuda, u kojem su ideološke podjele uzrok velikog stradanja naroda.

Inspirisan podvigom Dušana Savovića, ističe da je želio da taj veličanstveni čin sačuva od zaborava, tim prije što se istražujući priču uvjerio da većina naših sugrađana nikad nije ni čula njegovo ime.

„Mislim da je Dušan Savović samo jedan od mnogih zaslužnih za koje nismo čuli. Ovo je samo jedna od tih priča koje ne znamo. Uraditi nešto što je on uradio – okrenuti prazne vagone u Jasenovac, a svoje ljude vratiti kući – meni graniči sa fantastikom. Mogla bi se naći neka, makar i mala ulica da ponese njegovo ime. Barem mala ulica - za velikog čovjeka“, kaže Kolak.