Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje danas je organizovalo tradicionalnu humanitarno-sportsku manifestaciju „Šesti trebinjski kros protiv dijabetesa“.


U krosu su učestvavala djeca oboljela od dijabetesa, djeca osnovnih škola koja nemaju dijabetes, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje.
Matej Kapor, učenik sedmog razreda, bio je prvi među dječacima, dok je njegova vršnjakinja Sara Tomić osvojila prvo mjesto u ženskoj konkurenciji.
Oboje su za Radio Trebinje istakli da nije cilj bio pobjediti – već učestvovati i time pokazati da je fizička aktivnost najvažnija za zdravlje.
„Ja se bavim fudbalom. Ali svojim drugarima savjetujem da se bave bilo kojim sportom“, kaže mali Kapor.
Sara nije krila sreću zbog učestvovanja u ovom krosu.
„Vrlo je bitno da se bavimo sportom kako bi bili zdravi. Uvijek je važnije učestvovati nego pobjediti“.
Prema riječima Nade Bijedić, predsjednika trebinjskog udruženja dijabetičara, cilj manifestacije je simbolično ukazati na ulogu i značaj fizičke aktivnosti u prevenciji i liječenju dijabetesa.
„Visok stepen gojaznosti kod djece zabrinjava, malo je fizičkih aktivnosti a ishrana i loše navike se pod hitno moraju mijenjati. Moram, na žalost, da istaknem da smo prije mjesec dana dobili najmlađeg člana koji ima samo 11 mjeseci a koji je pet puta dnevno na insulinskoj terapiji. Moramo probuditi svijest ljudi da se zajednički borimo protiv dijabetesa“, rekla je Bijedić.
Nakon proglašenja pobjednika i dodjele diploma i zahvalnica, ovo udruženje zajedno sa doktorima i medicinskim sestrama Doma zdravlja provelo je i edukativni dio manifestacije i mjerilo šećer građanima.
Radio Trebinje