D4613023-5C4E-4895-92E3-5E0BBBF7B74F.jpeg
Fudbalski klub „Leotar“ je dana 27. marta 2024. godine u potpunosti izmirio sve obaveze koje su proistekle iz presude Suda za sportsku arbitražu u Lozani (Švajcarska), a nakon tužbe bivšeg trenera Branislava Krunića, po osnovu „nezakonitog prekida radnog odnosa“. S obzirom da su se u javnosti pojavile razne informacije povodom ovog slučaja, a da se klub tokom cijelog procesa nije oglašavao u javnosti (sa ciljem da se ne vrši pritisak na organe koji su donosili odluke), imamo potrebu da javnosti, a prije svega našim navijačima, damo pojašnjenje po pitanju ovog slučaja.

FK „Leotar“ i trener Branislav Krunić su dana 23.06.2021. godine potpisali „Ugovor o angažmanu“, kojim su precizirane prava i obaveze strana, trajanje ugovora, primanja, te ostale pojedinosti u skladu sa važećim normativno-pravnim aktima NS/FS BiH. Članom 10. stav 1. Klub i Trener su utvrdili da „Klub može jednostrano raskinuti ugovor sa trenerom na polusezoni takmičarske 2021/22 godine, ako je klub plasiran u Premijer ligi na posljednja dva mjesta“, što je potpisom obje strane i verifikovano. Ovdje treba spomenuti da je Trener imao povoljnije uslove za jednostrani raskid na polusezoni, jer je istim članom u drugom stavu definisano „Trener može jednostrano raskinuti ugovor na polusezoni takmičarske 2021/22, ukoliko se odluči da vodi neki drugi Klub“. Takav Ugovor je uredno ovjeren u NFSBiH i nije bilo nikakvih primjedbi, a dva primjerka Ugovora uručena su i treneru.

S obzirom da je Klub na polusezoni osvojio 11. mjesto u konkurenciji 12 klubova, UO je donio odluku da se Ugovor jednostrano raskine po već spomenutom članu. S obzirom da trener Krunić ne stanuje u Trebinju i da u toku zimske pauze duže vrijeme nije boravio u Trebinju, odluka UO i Rješenje o prekidu ugovora su mu dostavljeni putem pošte, poštujući sve zakonske procedure.

Nakon toga uslijedila je tužba trenera pred nadležnim organima PFS Trebinje i NS/FS BiH i u oba slučaja nadležne Komisije su donijele odluke u korist Leotara, smatrajući da je Ugovor validan, kao i „sporni“ član, te da je Klub imao pravo na jednostrani raskid. Ovo je već treći put da Krunić po raznim osnovima tuži FK „Leotar“ (dva puta kao igrač i jednom kao trener). U toku procesa, druga strana je tvrdila da „nije čitala ugovor“, „da sa istim nije bila upoznata“, „da je bila primorana da to potpiše“ i sl. uz niz drugih konstatacija i primjedbi, za koje je u procesima dokazano da nisu istinite.

Ono što je suština i istina je da su ovi uslovi dogovoreni u međusobnim pregovorima između Kluba i trenera, da druga strana u početku nije bila za opciju raskida u slučaju lošeg plasmana, ali da je pristala na nju, što je i potvrđeno potpisom Ugovora.

Komisija za status i transfer igrača Opštinskog fudbalskog saveza Trebinje, kao i Komisija za status i transfer igrača NS/FS Bosne i Hercegovine su prilikom odlučivanja po zahtjevu Branislava Krunića za isplatu potraživanja usljed otkaza ugovora primjenjivali domaće propise, kao i Pravilnike NS/FS Bosne i Hercegovine, na koje se i Branislav Krunić pozivao u postupku pred navedenim fudbalskim tijelima. Pokretanjem postupka pred Sudom za sportsku arbitražu Branislav Krunić je putem punomoćnika tražio da se kao mjerodavno pravo za odlučivanje o predmetu spora primjeni švajcarsko pravo, koje na drugačiji način definiše pitanja raskida i razloga za raskid ugovora u odnosu na domaće propise, prema kojima je zaključen ugovor sa trenerom.

Arbitar je smatrao da je „sporni“ član ugovora odstupanje od pravila švajcarskog prava (iako ugovor nije zaključen prema pravilima švajcarskog prava) i principima ugovorne stabilnosti koji se trebaju primjeniti u ugovorima između klubova i trenera, obrazlažući da „trener ne može biti odgovoran za plasman kluba na tabeli“.

Nakon dobijanja presude iz Lozane, na nivou advokatskih timova je dogovarana i dogovorena dinamika isplate obaveza prema Branislavu Kruniću, sa svim definisanim detaljima. Na dan kada je trebalo da se sporazum potpiše (posljednji dan ostavljenog roka od strane suda u Lozani), druga strana se pojavila sa dodatnim zahtjevima, na koje kao Klub nismo mogli da pristanemo. S obzirom da je Klub u tome momentu od druge strane doveden pred svršen čin, te u tako kratkom roku klupski organi nisu mogli da se sastanu i donesu odluku, kompletan dug sa pripadajućim troškovima postupka prema treneru Kruniću je izmiren, kako ne bi došlo do suspenzije kluba od strane UEFA i FIFA.

Fudbalski klub „Leotar“ bi volio da do „raščišćavanja računa“ između Kluba i trenera nije došlo na sudu, s obzirom da je Branislav Krunić ponikao u Leotaru, u nekoliko navrata nastupao kao igrač, a kasnije imenovan za trenera. Na kraju krajeva, barem iz razloga, što je dogovorio i potpisao uslove raskida Ugovora koji su bili jasni kao dan. Ovakav sudski presedan u praksi će donijeti mnogo glavobolja trenerima i klubovima. U ovakvoj situaciji, ispada da Klub nema nikakvu zaštitu, osim da sa trenerima potpisuje ugovore na što kraći vremenski period. Ovim je sa „leđa“ trener skinuta obaveza da su odgovorni za rezultat kluba i da Klub u skladu sa tim nema pravo nekoga da otpusti zbog loših rezultata rada. Ko će u datim uslovima biti spreman da sa nekim trenerom potpiše višegodišnji ugovor, da planira veće projekte i pravi dugoročne planove?

Upravni odbor FK „Leotar“ Trebinje