fk-leotar.jpg

Leotar iz Trebinja je 24.maja 2003. godine postao prvi šampion zajedničke lige u Bosni i Hercegovini. Izgubili su prvo mjesto 3 kola prije kraja, da bi u posljednjem dočekali da Željezničar izgubi u Širokom Brijegu.

Za Trebinje kažu da je grad sunca i kamena, prijatne klime, kvalitetnog vina i dobrih i ljubaznih stanovnika. Da je prva pomisao na njega onih 16 zasađenih platana u centru grada koji su naširoko poznati svetu... Vjerovatno i jeste tako ako gledamo turiste i "običan svijet", ali nema sumnje da je za sve ljubitelje fudbala upravo Leotar sinonim za "varoš" koja leži na obalama reke Trebišnjice.

Leotar - koji će uskoro napuniti 100 godina! Leotar - koji je i za vrijeme bivše Jugoslavije bio stabilan drugoligaš, ali i Leotar koji će zlatnim slovima ostati upisan u anale Bosne i Hercegovine kao prvi šampion zajedničke Premijer lige.

24.maja prije 17 godina, tim koji je sa klupe predvodio Mile Jovin okitio se prvom titulom prvaka BiH. Možda i u najzanimljivijem šampionatu otkako u njemu zajedno učestvuju srpski, bošnjački i hrvatski timovi s obzirom na to da se titula rješavala u posljednjem kolu posle (ne)očekivanog preokreta na tabeli tri kola prije kraja.

Ta sezona 2002/03 definitivno može da se opiše kao najljepša fudbalska bajka. Prije svega zbog srećnog završetka za jedan tim koji je od cilja da ostane u ligi - stigao do pehara, kao i da će se ovaj uspjeh prenositi s pokoljenja na pokoljenje. Ali, za razliku od bajke koja je najčešće izmišljena priča bez podataka o vremenu i mjestu zbivanja, ova Leotarova "fudbalska bajka" je jasno i precizno definisana u svakom pogledu. I red je da se ispriča...