U Univerzitetskoj bolnici Foča uspješno je izvedena kompleksna klasična operacija karcinoma jednjaka. Riječ je o operativnom zahvatu koji je prvi put obavljen u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u saradnji sa svjetskim stručnjacima.

Devetočasovna operacija zahtijevala je multidisciplinaran pristup, obučenost i visoku stručnost hirurškog tima. Dovoljna kompetentnost, nadzor svjetskog stručnjaka za endoskopsku hirurgiju Miloša Bjelovića iz Beograda, pokazali su da za fočanske hirurge, anesteziologe, anestetičare i instrumentare ne postoje granice.

– Ovo je veliki iskorak u liječenju pacijenata, ne samo u istočnom dijelu Republike Srpske, već i cijele zemlje, zato što se ovi kompleksni operativni zahvati na rade u zdravstvenim ustanovama Srpske, osim u nevesinjskoj bolnici gdje kompletan tim beogradskih stručnjaka dolazi i izvodi ove operacije. Mi smo uspjeli sa svojim timom, uz podršku profesora Bjelovića, da izvedemo jednu takvu operaciju. Urađena je klasičnim putem, a u budućnosti kada se standardizuje u našoj ustanovi, izvodiće se mini invazivnom metodom, odnosno kombinovanim laparoskopskim pristupom u stomaku i torakoskopskim pristupom u grudnom košu-rekao je za Radio Foču načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča, Nenad Lalović.