Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske podnio je Okružnom tužilaštvu u Trebinju krivične prijave protiv devet lica koja su na osnovu lažne dokumentacije ostvarila pravo na invalidsku penziju i oštetila Fond za 237.397 KM.
U okviru akcije „Stop prevarama, do penzije pošteno“, krivične prijave podnesene su protiv lica koja su prevarom ostvarila pravo na invalidsku penziju u periodu od 2007. do 2010. godine, saopšteno je iz Fonda.
Prijave su podnesene protiv lica čiji su inicijali Z.M. /54/, V.M. /60/ i B.B. /54/, svi iz Bileće, zatim Ć.B. /61/ i K.N. /61/ iz Berkovića, P.M. /57/ iz Nevesinja, P.M /67/ i P.M. /61/ iz Nevesinja i P.D./59/ iz LJubinja.
Oni su, uz zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, priložili falsifikovanu medicinsku dokumentaciju od Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije Beograd, Regionalnog medicinskog centra „Dr Safet Mujić“ Mostar, Neuropsihijatrijske bolnice „Dr Laza Lazarević“ Beograd, Kliničkog centra Crne Gore i Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.
„Medicinske ustanove potvrdile su da lica za koja tražimo provjeru nisu liječena kod njih, niti su im oni izdali medicinsku dokumentaciju koju su priložili prilikom ostvarivanja prava“, navode iz Fonda PIO Republike Srpske.
U Fondu podsjećaju da je u posljednje dvije godine otkriveno stotine ovakvih slučajeva.
Najveći broj prevara dogodio se u periodu od 2006. do 2009. godine kada je godišnje ostvarivano od 3.500 do više od 4.000 invalidskih penzija, a ova vrsta prava činila i do 25 odsto svih ostvarenih prava na starosnu, porodičnu i invalidsku penziju.
U posljednje četiri godine procenat udjela invalidskih penzija u Republici Srpskoj znatno je smanjen, na oko 10 odsto na godišnjem nivou, što je na nivou zemalja EU, dok je u prošloj godini zabilježeno svega 7,1 odsto rješenja o pravu na invalidsku penziju.
SRNA