Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Republike Srpske u ovoj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 39 djece u inostranstvu, za šta je izdvojeno oko 409.000 KM.


Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -

Najveći iznos sredstava u ovoj godini, oko 116.000 KM, Fond solidarnosti je izdvojio za operaciju srca petnaestogodišnjeg dječaka u Londonu, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.


Osim liječenja, u inostranstvu je finasirana i neophodna dijagnostika, posebno u smislu genetskih ispitivanja koja se ne rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srspkoj, nego najčešće u Španiji, Njemačkoj i Holandiji.


Djeca su na liječenje u inostranstvo upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i druga mjesta.U saopštenju se podsjeća da su od početka rada Fonda solidarnosti do danas odobrena ukupno 102 zahtjeva za finansiranjem liječenja i dijagnostike u inostranstvu, za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.


- Fond solidarnosti od osnivanja nastoji da sa svakom zdravstvenom ustanovom u kojoj se dijete iz Republike Srpske šalje na liječenje u inostranstvo ostvari dobru saradnju i ta praksa je nastavljena i u ovoj godini. Predstavnici ove ustanove su i u stalnom kontaktu sa roditeljima djece kojima je potrebno liječenje u inostranstvu s ciljem finansijske, ali i svake druge podrške koja im je potrebna - navedeno je u saopštenju.


Iz Fonda solidarnosti podsjećaju da su početkom godine potpisali Protokol o saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske radi obezbjeđenja psihološke podrške roditeljima ili staratenjima djece koja su upućena na liječenje u inostranstvo, ili samoj djeci.


Zahvaljujući ovoj saradnji, obezbjeđeni su psihološki tretmani za roditelje i u potpunosti su besplatni, a sprovode ih diplomirani psiholozi iz Republike Srpske.


Iz Fonda solidarnosti navode da nastoje svoj rad u potpunosti učiniti transparentnim, pa se svi podaci, uključujući i trenutno stanje na računu, odobrena rješenja u inostranstvu, mogu pronaći na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, na posebnom linku o Fondu solidarnosti.


Izvor: RTRS