Fond solidarnosti za liječenje djece iz Republike Srpske u inostranstvu u prošloj godini je odobrio 74 zahtjeva za liječenje 64 djece, za šta je uplaćeno 1.541.972 KM, navela je direktorka Fonda Jasminka Vučković u godišnjem izvještaju o radu i izvršenju finansijskog plana Fonda za 2018, koji je danas usvojila Vlada RS.


Za nekoliko djece liječenje je produžavano nekoliko puta, pojasnila je Vučkovićeva.


Djeca su upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.


Najveći broj zahtjeva odnosio se na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja.


– Veliki broj ove djece je izliječen ili oporavljen, a sa njihovim roditeljima smo stalno u kontaktu i pružamo im podršku i nakon liječenja – rekla je Jasminka Vučković za Srpskainfo.


Najveći iznos, oko 240.000 evra, Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj.– Zahtjevi se rješavaju u zakonom predviđenom roku, s tim da, ukoliko je riječ o hitnim liječenjima, procedura bude okončana i u znatno kraćem roku – navela je Vučkovićeva.


U saopštenju se dodaje da je na računima Fonda solidarnosti na kraju prošle godine bilo 6.018.220 KM.


Fond solidarnosti je, u stručnim krugovima, ocijenjen kao jedna od najboljih inicijativa u RS u posljednjih nekoliko godina.


Najveći prihod Fonda dolazi od građana RS, koji uplaćuju dio plata za liječenje teško oboljele djece. Dio prihoda obezbjeđuju i lokalne zajednice, koje imaju obavezu da uplaćuju doprinos po stopi od 0,025 odsto od ukupnog budžeta opštine ili grada.


Od početka rada Fonda najteže ide naplata doprinosa od kupovine službenih automobila. Naime, po zakonu, svi budžetski potrošači osim MUP i zdravstvenih ustanova, dužni su da prilikom kupovine službenih automobila uplate u fond iznos od pet odsto od vrijednosti kupljenog vozila.


Kako je ranije pisala Srpskainfo, do oktobra prošle godine po tom osnovu je u Fond uplaćeno svega 112.840 KM. Po toj računici isapda da je oko 800 obveznika kupilo svega 60 službenih vozila tokom 10 mjeseci.


Izvor Srpska info