Forum za bezbjednost upozorio na POVEĆAN RIZIK OD POŽARA: Građane pozvali na oprez i odgovornost

FORUM ZA BEZBJEDNOST ZAJEDNICE analizirao urađeno u prethodnih godinu dana  | Herceg Televizija Trebinje

Preventivne mjere zaštite od požara uzrokovanih ljudskim faktorom –  bila je tema današnje sjednice Foruma za bezbjednost grada Trebinja, koja je održana u sali Skupštine grada.

Forum je u zaključcima pozvao nadležne subjekte protivpožarne zaštite da provedu propisane preventivne mjere, te uputio apel građanima da zbog visokih temperatura i povećenog rizika od požara u danima pred nama preduzmu dodatni oprez prilikom paljenja vatre.

Na sredstva informisanja je apelovano da ljudima koji koriste ili žive u blizini šumskih područja posebno skrenu pažnju na odgovorno ponašanje i upoznaju ih sa propisanim sankcijama u slučaju izazivanja požara, a rečeno je da će se u preventivnu kampanju narednih dana uključiti i Gradska uprava sa Policijskom stanicom Trebinje, te drugim nadležnim organima.

„U cilju pravovremenog djelovanja na suzbijanju požara apelujemo na građane da o svakom primijećenom požaru obavijete vatrogasnu jedinicu na broj 123, a da o svakom licu za koje primijete da pali vatru na otvorenom obavijeste policijsku stanicu na 122“, jedan je od zaključaka koje je nakon sjednice novinarima saopštio predsjednik Foruma za bezbjednost Dragoslav Banjak.  

Forum u zaključcima podsjeća da zakon o zaštiti od požara kao jednu od mjera zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, a za prekršioce propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000 KM.

„Oni koji ne preuzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre te izazovu materijalnu štetu – Policijska uprava Trebinje će sancionisati u skladu da važećim propisima“, navedeno je u zaključcima Foruma za bezbjednost.

Komandir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević kazao je da policija u slučaju svakog požara izađe na teren, obavi uviđaj, te sankcioniše počinioce ukoliko se utvrdi odgovornost. Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu upućuje se nadležnom tužilaštvu kada su u pitanju požari sa većom materijalnom štetom, a informacija nadležnom stambeno-komunalnom odjeljenju, koji potom izdaje prekršajni nalog, u slučaju manjeg požara.

Problem je, međutim, dokazivanje odgovornosti.

„I pored preduzimanja svih mjera i radnji iz nadležnosti policije, vrlo teško je dokazati nastanak požara, prvenstveno iz razloga što počinilac mora to da prizna. Postoje počinioci koji priznaju, ali u svim drugim slučajevima gdje neće da priznaju, mi smo nemoćni, bez obzira na to što je požar krenuo iz blizine nečije kuće ili imanja“, kazao je Milićević.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković ističe da je ova služba i materijalno i kadrovski spremna za predstojeće izazove u periodu povećanog rizika od požara.

„U cilju pravovremenog reagovanja na požar, Gradska uprava je formirala i dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području Popovog polja, Zubaca i Jasena–Moska. Oni imaju ulogu da na vrijeme obavijeste vatrogasnu jedinicu i da prema njihovim mogućnostima pokušaju da ugase požar dok jedinica ne stigne na teren“, pojasnio je Kašiković.

U prošlom mjesecu, dodao je on, trebinjski vatrogasci su imali 43 intervencije, od kojih se 23 odnose na gašenje niskog rastinja, a na sreću samo jedna na šumski požar većih razmjera.

Direktor JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje Stevan Bekan kazao je da je ova služba već angažovana na snimanju terena kako bi se područja koja nemaju dostupnu vodu u slučaju požara obezbijedila – izgradnjom bazena.

„Na ovaj način, s jedne strane, bićemo efikasniji kada je u pitanju gašenje požara, a sa druge strane, smanjujemo troškove, angažman ljudstva na nepristupačnom terenu i olakšavamo rad helikopterksom servisu“, rekao je Bekan.

On je upozorio da štete od požara u drvnoj masi nisu na našem području primarne koliko su problem – one  ekološke. Opožarene površine, spiranjem i erozijom tla, postaju beživotna golet, čime se trajno mijenjaju uslovi za život na našem području.

„Zato su kod nas požari ogroman problem – a štete neprocjenjive. Ovo malo zelene mase što imamo moramo da čuvamo“, istakao je Bekan.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×