Srn2019-12-17_1417177_0.jpg (128 KB)

Fakultet za proizvodnju i menadžment Univerziteta Istočno Sarajevo u Trebinju, odškolovao je 18 generacija studenta. Danas je obilježio Dan Fakulteta, krsnu slavu i 24 godine rada.

Preko 200 svršenih studenata zaposleno je u privredi, prosvjeti, bankovnom sistemu...Oni su se iskazali u brojnim sektorima u našem gradu i cijeloj Republici Srpskoj.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju je istakao da ovaj fakultet ostvaruje izuzetno dobru saradnju sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu bez čije podrške ne bi mogli ostvariti ovakve rezultate.

IMG-cab62a9d2606be22f9ceb69bf5ab4596-V.jpg (152 KB)

"Svršenih studenata koji su nezaposleni ima, ali ih je sve manje. Ranije je bilo više nezaposlenih, ali Fakultet je uspio da stekne prepoznatljiv imidž. Danas su naši kadrovi na rukovodećim pozicijama. Svi oni svjedoče o znanjima koja su ovđe stekli", rekao je Jokanović povodom obilježavanja krsne slave - Prepodobnog Jovana Damaskina, te Dana Fakulteta i 24 godine od osnivanja ove visokoobrazovne ustanove.

On je dodao da je zgrada Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju sređena zahvaljujući projektima Vlade Republike Srpske i istakao da Fakultet ima podršku svih resornih ministarastva, naročito Ministarastva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Gutalj rekao je da ovaj univerzitet ima misiju da zadrži mlade ljude u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i da doprinese njihovom razvoju.

IMG-e3304e17791e26e93e721e6521788ae5-V.jpg (141 KB)

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Radošu Bulatović, kome je danas dodijeljena plaketa za poseban doprinos u razvoju Fakulteta, rekao je da je u ovu visokoškolsku ustanovu došao prije 23 godine i da je uvijek imao dobre asistente, među kojima je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

"Fakultet je otvorio smjer za energetiku, što je veoma dobro s obzirom na razvoj Republike Srpske i njene energetike", rekao je Bulatović, dodajući da u Crnoj Gori studenti nalaze posao, ali da postoji tendencija odlaska u inostranstvo u svim zemljama okruženja.

Student četvrte godine na smjeru Industrijsko inženjerstvo za Energetiku Fakulteta za proizvodnju i menadžment Aleksandra Ijačić, kojoj je danas dodijeljena Dekanova nagrada kao studentu sa sa najvećim prosjekom sa završne godine studija /9,22/, rekla je da studije nisu bile teške, te da se sve može postići uz dobru organizaciju.

IMG-7c14b2586943bb2e5f277ac0c644206e-V.jpg (155 KB)

"Pokušala bih da nađem zaposlenje ovđe i ponašaću se u skladu sa prilikama koje mi se pruže zavisno od toga šta bude najbolje za mene u tom trenutku", dodala je Ijačićeva.

Student četvrte godine ovog fakulteta na smjeru Industrijsko inženjerstvo Bojana Spremo, koja je takođe nagrađena Dekanovom nagradom, rekla je da su upornost i podrška roditelja ključni faktor za uspjeh i istakla da će posao tražiti u Hercegovini.

IMG-a0361354369a505260fe787dbbb7ac66-V.jpg (147 KB)

Čestitajuću Dan Fakulteta i krsnu slavu, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da ova visokoškolska ustanova uvijek može da računa na podršku Grada Trebinja i republičkih institucija.

„Drago mi je što se budući inženjeri školuju na ovom fakultetu, ali i što su brojni vaši prethodnici, koji su ovdje završili studije prvog i drugog stepena, danas na veoma važnim radnim mjestima za naš grad“, rekao je gradonačelnilk Ćurić

U okviru obilježavanja krsne slave Fakulteta danas je organizovana i promocija diplomiranih inženjera i mastera, te uručena priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima.