Francuski predsjednik Emanuel Makron sutra popodne stiže u Srbiju. Jedna od glavnih tema sastanka mogao bi da bude dijalog Beograda i Prištine, piše list "Figaro".makron-srbija.jpg

Tokom Makronovog boravka, Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma, od kojih je pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Na Aerodromu "Nikola Tesla", Makron će otkriti tablu kojom će biti obilježen početak procesa modernizacije aerodroma koji je preuzela francuska kompanija "Vansi". Potom će mu biti priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", nakon čega slijedi tet-a-tet razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Oko četiri hiljade specijalaca brinuće o Makronovoj bezbjednosti tokom boravka u Beogradu. Nekoliko desetina francuskih bezbjednjaka već je stiglo u Srbiju. Ulice kojima se bude kretao eskort francuskog predsjednika, biće zatvarane u etapama.

Na zvaničnoj "Fejsbuk" stranici predsjednika Srbije objavljeno je da prvi predsjednik Francuske poslije gotovo dvije decenije dolazi u posjetu Srbiji i to u godini u kojoj se obiljažava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Dolazi u Beograd, jedan od samo pet gradova van Francuske ovjenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila `za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu`, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i u Srbiju čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou", istaknuto je na "Fejsbuk" stranici predsjednika Srbije.

Ova posjeta, kako se dalje navodi, predstavlja i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.