e knjizice.jpg (72 KB)

Na području Filijale Trebinje Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske do sada je uručeno oko 26.000 elektronskih zdravstvenih kartica, što je 40 odsto od ukupnog broja kartica u ovoj filijali, saopšteno je iz ovog Fonda.

U samoj Poslovnici Trebinje uručeno je oko 10.000 e kartica, Nevesinju oko 5.000, Bileći 4.700, Gacku 4.500 itd.

Elektronsku zdravstvenu karticu do sada je preuzelo oko 280.000 građana RS i ovaj proces se odvija nesmetano i planiranom dinamikom u svim poslovnicama FZO RS.

Podsjećamo da osiguranici mogu da preuzmu elektronske kartice i za članove svoje porodice, kako bismo maksimalno smanjili gužve u poslovnicama i ubrzali proces podjele kartica, a i da stariji građani, trudnice i druge osjetljivije kategorije osiguranika ne moraju lično da dolaze u poslovnice Fonda radi preuzimanja kartica.

Napominjemo da za sada nije određen rok za preuzimanje kartica i da su i dalje u upotrebi i stare zdravstvene knjižice, a osiguranicima neće biti uskraćeno nijedno pravo iz zdravstvenog osiguranja. Javnost ćemo blagovremeno obavijestiti kada će dosadašnje knjižice u potpunosti prestati da se koriste.

Na sajtu FZO RS je, takođe, moguće provjeriti da li je kartica spremna i u kojoj poslovnici Fonda se nalazi. U slučaju da za nekog osiguranika kartica nije izrađena, kao i za novorođenčad ili u slučaju promjene ličnih podataka, podnosi se zahtjev za izradu elektronske kartice.

Inače, elektronske kartice bile su spremne još prošle godine, i upravo je prošle godine na današnji dan uručena prva elektronska kartica, ali zbog pandemije i epidemiloške situacije nismo bili u mogućnosti da vršimo masovniju podjelu sve do ovog ljeta, kaže se na kraju saopštenja FZO RS.