Prizor od koga bi se mnogima zaledila krv u venama, zbog čega bi se i oni najhrabriji dali u bijeg, Gačaninu Tomislavu Miloviću, bio je samo dobar povod da napravi fotografiju koja će se šerovati po društvenim mrežama i kojoj će se mnogi diviti.


Car, kako on odmilja naziva medvjeda, stajao je naspram njega, a on umjesto da pobjegne, izvadio je fotoaparat i ovjekovečio fascinantu scenu - mrkog medvjeda kako se propinje na obroncima planine Bjelašnice.
- Nisam se prepao. Jednostavno, takve situacije godinama unazad su moja svakodnevnica, samo sam sada uspjeo da ostanem pribran i da to sve fotografišem – ispričao je za „EuroBlic“ Tomislav, koji je od ove divlje životinje stajao udaljen dvadesetak metara.
Prisećajući se svega, govori nam da je sjedio na proplanku, kada je ispred sebe vidio medvjeda.
Pogledali su, nastavlja Tomislav, jedan u drugoga, a onda se ova divlja životinja popela na dvije zadnje noge.
Tako to obično rade medvjedi, objašnjava naš sagovorik, kada se osjete ugoroženima.
- Za mene su oni kao domaće životinje. Gatačka Bjelašnica je pravo stanište medvjeda, divljih svinja, koza... – kaže Tomislav, koji je zaposlen kao lovočuvar u Udruženju lovaca i ribolovaca „Vranjača“ Gacko, te dodaje da se prvi put s ovom životinjom susreo prije desetak godina.
I tada je pokušao da ga fotografiše, ali je medvjed bio mnogo brži od blica fotoaparata.
- Sve se desilo dok sam sjedio na planini Baba, odnosno na njenom najvišem vrhu Đed. Kroz dvogled sam posmatrao okolinu, a onda sam u jednom momentu primijetio da se iza mene nešto mrda. Okrenuo sam se i ugledao medvjeda, koji je bio udaljen nekih 50 metara. Podigao sam ruke i pokušao da izvadim fotoaparat, a on se prepao, okrenuo i počeo da bježi. Nisam mogao da vjerujem da je baš toliko brz – prisjetio se Tomislav.


Ne krije da se i on prepao i uzbudio zbog cijele ove scene, ali da mu je pažnju više odvlačila činjenica da medvjedi, uprkos svojoj težini i izgledu trče tako brzo.
Tomislav se bavi i lovom. Doduše, u lov nikada ne nosi pušku, već ide sa lovačkim psima. Do sada je kaže ulovio svega dvije-tri divlje svinje.
EuroBlic/Foto: Tomislav Milović / Facebook