U srcu mostarske akademske scene sjaji Milica Rončević, mlada studentkinja iz Gacka, koja je tri puta zaredom osvojila Dekanovu nagradu za najboljeg studenta na godini, na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru. Ova prestižna nagrada predstavlja ne samo njen akademski vrhunac već i potvrdu izuzetnog truda u oblasti građevinarstva. Milica, koja je trenutno 5. godina građevinarstva, tj. pohađa master studije opšteg smjera na spomenutom fakultetu, postala je sinonim za izuzetnost i predanost.

Već sada tradicionalno osvajanja Dekanove nagrade, ne samo da svjedoči o njenom akademskom uspjehu već i o istinskom zalaganju i radu koji su je doveli do najviših dostignuća. Ovogodišnja Dekanova nagrada, koju je Milica ponosno primila 15. decembra 2023. na svečanoj promociji i obilježvanju 45 godina rada fakuleta, još je jednom potvrdila njenu strast ka građevini.


“Oduvijek sam se vodila time da je strast ka onome što radimo osnovni preduslov za uspjeh, na bilo kojem polju. A jedna od mojih strasti jeste građevina. Smatram da je rad samo vjetar koji nas gura naprijed da to i ostvarimo. On je izvor snage, koja je svakako ključ samopouzdanja.


Samo tako i možemo postići velike stvari, ići ka svojim snovima i radovati se budućnosti. Često volim citirati genijalnu Roosevelt-ovu misao – Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova”. Zahvaljujem mojim najbližim koji su bili uz mene i u ovoj akademski uspješnoj
godini te i ovu nagradu posvećujem upravo njima. “ istakla je Milica. Osim što je aktivna članica Međunarodnog udruženja studenata građevinarstva (IACES), Milica se ističe i kao učesnica različitih volonterskih projekata. Njen doprinos nevladinom sektoru i zajednici uopšte dodatno naglašava predanost društvenom angažmanu. Također, ističe se kao urednica studentskog časopisa "Nestabilnost", pridonoseći izradi studentskih publikacija na fakultetu.


Ovo nije prvi put da Milica bude nagrađena za svoje izvanredne rezultate. Tokom preddiplomskih studija građevinarstva, bila je nagrađena Rektorovom nagradom za izvrsnost u studiranju kao jedan od tri najbolja studenta na fakultetu u akademskoj godini 2020./2021. Osim toga, osvojila je i prestižnu nagradu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za akademsku 2021./2022. godinu, priznanje koje se dodjeljuje najboljim studentima na javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, tu nije kraj njenim ambicijama i uspjesima. Za akademsku 2020./2021, bila je nagrađena Dekanovom nagradom na drugoj godini, nastavljajući tradiciju i osvojivši isto priznanje i za akademsku 2021./2022. godinu. Ove godine, Milica je ponovno nastavila svoj niz pobjeda, osvojivši Dekanovu nagradu za akademsku 2022./2023. godinu te time postigla trostruki trijumf. Milica ističe da ima želju za konstantnim usavršavanjem i istraživanjem , a ta želja naglašena je njenom odlukom da nastavi svoje akademsko obrazovanje na doktorskim studijama građevinarstva.