Pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite /RUCZ/ danas su u vodama jezera Klinje kod Gacka pronaši i bezbjedno izvadili određenu količinu neeksplodiranih ubojitih sredstava /NUS/.


Izvađeni su zolja, projektili i zrna od 52 i 62 milimetra, a riječ je o odbačenom NUS-u iz posljednjeg rata koje su u vodu odložili nesavjesni građani.
Direktor RUCZ Mile Međed rekao je da je veći dio terena pretražen, ali da se ne može sa sigurnošću reći da su sva neeksplodirana sredstva izvađena jer je veliki mulj i slaba vidljivost.
Akciju su, na zahtjev opštine Gacko, sproveli zajedno Specijalna jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom RUCZ, Sektor za deminiranje i ronioci.
„Ovo je jedan od pokazatelja da RUCZ svakodnevno radi na otkrivanju i uklanjanju NUS-a, a sve radi bezbjednosti građana“, dodao je Međed.
U vodi sa kolegama bio je i supervizor za podvodno deminiranje RUCZ Nenad Ikonić, koji je istakao da uprkos strmom terenu i temperaturi od šest stepeni u vodi nije bilo teško raditi, te upozorio da su sva minsko-eksplozivna sredstva opasna.
Vođa tima za uništavanje neeksplodiranih ubojiti sredstava na području Hercegovine Dušan Medan rekao je da je ovaj posao veoma težak i da su ljudi koji ga rade svakodnevno izloženi opasnostima, ali se, kao i svaki drugi, ukoliko se radi sa ljubavlju, uspješno i efikasno obavi.
Pronađena neeksplodirana sredstva biće uništena na vojnom poligonu u Kalinoviku.
Iz RUCZ apeluju da ovakva sredstva treba prijaviti nadležnim službama da ne bi ugrožavala bezbjednost stanovništva.
Direktor RUCZ danas je razgovarao i sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ „Gacko“ o formiranju službe za spašavanje koja bi djelovala u okviru ovog preduzeća, ali bi bila na raspolaganju svim hercegovačkim opštinama.
Međed je obećao da će Civilna zaštita pomoći u obuci ljudstva, ali i pružiti drugi vid podrške.
Pomoćnik direktora RiTe „Gacko“ Srđan Milović ukazao je na značaj formiranja ove službe ne samo za to industrijsko preduzeće, koje je visokog rizika, već i za cijelu Hercegovinu u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.
„Mi kao firma imamo svoje službe – protivpožarne, čete za spašavanje i druge, ali naša je obaveza da formiramo spasilačku službu. Na ovaj način bismo smanjili troškove i Civilnoj zaštiti i firmi“, rekao je Milović, koji je prisustvovao i akciji vađenja neeksplodiranih ubojitih sredstava na jezeru Klinje.


SRNA